Bonnier Carlsen, 2023-09-08

Foto: Stefan Tell, Caroline Andersson Renaud

De nomineras till Crimetime Award årets barndeckare 2023

Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland med syfte att sprida kriminallitteraturens kraft. Nu är årets nomineringar presenterade och bland dem finns Micaela Favilla för Hjärtat i källaren och Elin Säfström för Herrgårdens hemlighet. Läs mer om prisnomineringarna här.

Crimetime Award delas ut inför publik på Crimetimeområdet under Bokmässan i Göteborg. Prisutdelningen sker på scenen Kåken lördag 30 september klockan 16.00 under ledning av Titti Schultz och Rebecka Edgren Aldén. Ceremonin är öppen för alla besökare på Bokmässan.

Micaela Favilla för Hjärtat i källaren

Vad är egentligen värst – att ha ett levande hjärta i skrivbordslådan, eller att ta sig igenom en vanlig måndag i skolan? Att vara helt galen, eller att vara världens tråkigaste person?

I källaren till höghuset där Aurora bor hittar hon en märklig inlagd rödbeta. Eller är det i själva verket ett hjärta? En sak är i alla fall säker: Så snart hon plockat upp den röda, bultande klumpen börjar märkliga saker hända. Det är som om en främmande kraft börjar styra Aurora mot just det som hon är räddast för …

Hjärtat i källaren är en varm, rolig och lite läskig historia om att inte våga – och vad som händer om man gör det ändå.

Elin Säfström för Sunnanvinda. Herrgårdens hemlighet

En duns! Miranda sätter sig käpprak i sängen. Vad var det? Blodspår i snön och grannar som letar efter sin bortsprungna katt … Något är väldigt fel …

Fort bestämmer hon sig för att ropa in sin egen katt, men Medusa syns inte till någonstans. Miranda letar och lockar överallt. Spåren leder henne till den öde herrgården, Sunnanvinda. Konstigt nog lyser det i fönstren.

Det ska visa sig att Sunnanvinda döljer en hemlighet …

Herrgårdens hemlighet, som är den första boken på Bonnier Carlsen, ingår i serien Sunnanvinda och passar främst för åldern 9–12 år.