Bonnier Carlsen, 2021-06-29

Foto: Stefan Tell, Caroline Andersson Renaud, Bruno Wegelius

De nomineras till Svensk biblioteksförenings plakettpriser

Jakob Wegelius, Minoo Shams och Rasmus Åkerblom är tre av de nio författare som nomineras till Svensk biblioteksförenings plakettpriser. Prismottagaren i varje kategori tillkännages efter sommaren. Priset delas ut till författaren av föregående års bästa barn- eller ungdomsbok. Prissumma är på 25 000 kronor.

Nils Holgersson-plaketten

Serien om Sally Jones av Jakob Wegelius

Den Falska rosen handlar om fartyget Hudson Queens gåtfulla historia. Sökandet efter sanningen leder skutans besättning – maskinisten Sally Jones och skepparen Henry Koskela – till Skottland och staden Glasgows undre värld. Där tar deras resa en ödesdiger vändning. För Sally Jones står till slut själva livet på spel.

Den Falska rosen är en fristående fortsättning på de Augustprisbelönade böckerna Legenden om Sally Jones och Mördarens apa. Jakob Wegelius böcker har läsare världen över och han har mottagit en rad utmärkelser.

Maryam och mormorsmålet av Minoo Shams och Katarina Strömgård

Minoo Shams debuterar med en varm och rolig bok om vänskap, svek, saknad, och om att komma alldeles ny till ett land där det talas ett språk man inte förstår. Katarina Strömgårds känsliga färgillustrationer sätter stämningen perfekt. Maryam kommer till Sverige med sina föräldrar och sin storebror precis när höstterminen ska börja. Kvar i Iran är mormor, som Maryam saknar så att det gör ont i hjärtat. Maryam vill inte vara här men hon börjar tvåan och går i skolan som man ska. Fast hon vägrar att prata svenska. Men i skolan får hon snabbt en riktig vän i Ida. En vän som kan skratta på samma språk som Maryam! Och sakta sakta börjar Maryam hitta vägen framåt.

Carl von Linné-plaketten

Underverkligheten av Rasmus Åkerblom och Erik Svetoft

När vetenskapen blir magisk. ”Blunda och se!” Läs högt för ditt barn och lär er att upptäcka Underverkligheten. Under den vanliga verkligheten gömmer sig atomprickarna, tvål-ålarna och allt det som får världen att fungera. Rasmus Åkerblom kallar det för Underverkligheten. Och den som ser Underverkligheten förstår alltihop: Varför himlen är blå, varför man blir sjuk av virus och varför man helst inte ska trilla in i svarta hål. Läs tjugo kapitel om alla verkliga underverk – i Underverkligheten!