Bonnier Carlsen, 2022-10-05

Den avslutande delen i fantasysagan Ylvania

Den 5 oktober utkommer Lysande trädets hemlighet – den femte och avslutande delen i Ylva Hällens fantasysaga Ylvania. Följ med på ett hisnande äventyr där vänskapen är viktigare än allt annat. Marcus Gunnar Petterssons sagolika illustrationer skänker extra magi.

Tävlingen Den stora nyckeljakten

I samband med utgivningen av boken bjuds Sveriges bibliotek (och skolor) in till  tävlingen Den stora nyckeljakten.

Tävlingen går ut på att engagera unga i åldern 6 –12 år att hjälpa till att leta efter nyckeln (ett chiffer) som släpper lös det lysande trädets kraft och låser ondskans berg för alltid.

Tävlingen sker i respektive bibliotek (skola) och allt material ingår och finns att ladda ned.

Vi utlyser även en bonustävling till skolorna, där vinsten är ett författarbesök av Ylva Hällen!.

Mer information, nedladdning av material och anmälan.

Om Lysande trädets hemlighet

Mitt namn är Vida. De kallar mig Vida Nyckelbäraren. Jag är bara tretton år. Något i mitt hjärta säger mig att jag har till livsuppgift att skydda Ylvania. Ondskans berg får aldrig öppnas igen. Ljuset ska segra. Låt oss ALDRIG glömma det.

Så står det i Ylvanias allra första Krönikebok, skriven för tusen år sedan. Men nu närmar sig mörkrets tid och Vida är för sjuk för att hjälpa till. Om inget görs kommer Ondskans berg att öppnas och Ylvania att gå under. Vännerna Alba, Jiro, Stella och Adrian tvingas lösa sitt livs svåraste uppgift – att besegra Master en gång för alla. För att lyckas måste de söka sig bakåt i historien och ta sig till en plats dit ingen beger sig frivilligt. På vägen gör de en fruktansvärd upptäckt …

Lysande trädets hemlighet är den femte och avslutande delen i Ylva Hällens episka fantasyserie om Ylvania. Första boken Ylvania. Sagan om ljusbäraren tilldelades Barnradions bokpris för årets bästa svenska barnbok.

Foto: Peter Hagström

Om Ylva

Ylva Hällen har arbetat med barn teve på SVT i över 20 år och skapat flera populära program – serier, bland annat Supermysteriet, Minimello och Supertipset. Ylva har nyligen tagit över stafettpinnen från Beppe Singer som tävlingsledare av årets upplaga Den stora läsutmaningen. En lästävling för fjärdeklassare som arrangeras av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Rabén & Sjögren.

Ylvania började som populärt barnprogram på SVT. Hur utvecklade du TV-världen till bokvärlden?

– Jag började berätta vad som ”hände sen”. Har man sett tv-serierna känner man igen mycket, men i böckerna lära du känna alla bättre – och upptäcka nya platser! Äventyren blir längre och mer detaljrika.

Du träffar många läsare på skolbesök och bibliotek. Vad är de vanligaste frågorna du får?

– Barnen frågar mest om när nästa bok kommer, och så vill de berätta vilka karaktärer de gillar bäst!

Foto: Stefan Tell

Om Marcus Gunnar Pettersson

Marcus Gunnar Petterssonär född och uppvuxen i de värmländska skogarna. Efter att ha hoppat på masterutbildningen vid Konstfack började Marcus Gunnar samtidigt arbeta med sina första barnböcker. Han frilansar också med olika typer av uppdrag inom reklam och tidningar, men glädjen och kärleken till berättelserna och bilderna är den drivande kraften i allt han gör, och helst av allt skapar han bilderböcker.

De bortglömdas stad

Hotet mot väktarstjärnan

De stulna skuggornas tid

Sagan om ljusbäraren