Bonnier Carlsen, 2020-04-23

Den nya Hungerspelen-boken blir film

Fantastiska nyheter för alla som älskar Hungerspelen – både böckerna och filmerna. Snart kan vi se fram emot en prequel – alltså en uppföljare som utspelar sig drygt sextio år före Hungerspelen-trilogin. De tre första böckerna Hungerspelen, Fatta eld och Revolt har resulterat i blivit fyra filmer och nu har man bekräftat att filmatiseringen av den nya boken Balladen om sångfåglar och ormar är under produktion.

Den 19 maj är det världssläpp

Det är morgonen inför slåtterdagens ceremoni, som kommer inleda de tionde hungerspelen. I huvudstaden förbereder sig artonårige Coriolanus Snow inför sitt uppdrag som mentor i spelen. En chans att återfå berömmelse och inflytande. Den en gång så mäktiga ätten Snow har nämligen sjunkit ner i en djup ekonomisk kris, och nu hänger hela familjens framtid på Coriolanus möjlighet att charma, utmanövrera och besegra sina klasskamrater. Så att just hans spelare går vinnande ur hungerspelen.

Men oddsen är emot honom. Han blir tilldelad det förnedrande uppdraget att vara mentor åt en flickspelare från Distrikt 12, sämst av de sämsta. Deras öde ligger nu i varandras händer — varje val som Coriolanus gör kan leda till framgång eller fall, triumf eller förintelse. Inne på arenan väntar en kamp på liv eller död. Men utanför arenan börjar Coriolanus få sympati för sin spelare … och tvingas tumma på spelreglerna i sin strävan att överleva. Till varje pris.

Med Balladen om sångfåglar och ormar tar Suzanne Collins upp viktiga och ständigt aktuella frågor om auktoritet, våldsanvändning och vad som egentligen definierar att vara människa.

Suzanne Collins:

Foto: Todd Pitt

– Med den här boken ville jag utforska vår sanna natur, vilka vi är, och vad vi anser krävs för vår överlevnad. Boken utspelar sig under "återbyggnadsperioden" tio år efter kriget. Den period som vanligtvis refereras till som Den Mörka Tiden, där landet Panem kämpar för att ta sig tillbaka på fötter. Den här tiden skapar en bra grund för karaktärerna att brottas med de här frågorna och deras syn på vad det egentligen innebär att vara människa.

Suzanne Collins debuterade som barn- och ungdomsboksförfattare med New York Times-bästsäljaren Gregor från Ovanjord. Hon fortsatte att utforska teman kring våld och krig i trilogin Hungerspelen, som utgörs av Hungerspelen, Fatta eld och Revolt. Böckerna om Katniss kamp blev en omedelbar läsar- och kritikersuccé.

Trilogin har sålt i över 100 miljoner exemplar (tryckta och digitala format) över världen, översatts till 53 språk och givits ut i 56 länder. 2016 tilldelades Suzanne Collins Authors Guild Award for Distinguished Service to the Literary Community med motiveringen att hon med sina böcker har visat hur man med litteraturens kraft kan förändra människors liv och väcka en livslång kärlek till böcker.

Den första filmen hade premiär (av fyra) 2012 och baseras på Hunger Games-trilogin, med Jennifer Lawrence i huvudrollen.