Bonnier Carlsen, 2022-07-25

Den perfekta boken för alla oroliga förskolebarn

Att börja på förskoleklass är en stor dag i barnens liv. Det finns lika många känslor, tankar och funderingar inför skolstarten som det finns barn som börjar skolan.

Min egen bok om att börja förskoleklass skriven av Specialpedagogen Soile Lillnor och Katja Tydén, tar upp allt om vad som händer i klassrummet, i matsalen, på skolgården och på fritids och framför allt vad barnen kan förvänta sig genom fina fylla-i-övningar. Vi får även följa barnen i Katja Tydéns böcker när de upptäcker allt som händer i den nya skolan. Boken är illustrerad av Ingrid Flygare.

Till boken finns en kostnadsfri handledning som stöttar lärare med diskussionsfrågor och uppgifter både sista tiden i förskolan och första tiden i förskoleklass.

Här berättar Katja och Soile vilka de är och om boken.

Berätta lite om er själva!

Soile: Jag är lärare och specialpedagog, och trivs väldigt bra med mitt jobb. Ingen dag är lik en annan. Det här är min första bok, men jag har tidigare skrivit en barnpjäs för Finlands radioteater. Att hjälpa våra elever att få en meningsfull skolnärvaro, är bland det viktigaste vi vuxna i skolan kan göra. Jag bor i Vega utanför Stockholm, är mamma till två vuxna söner samt matte till en busig labrador. 

Katja: Jag har jobbat i förlagsbranschen sen 2003, nu som barnboksredaktör på Rabén & Sjögren. Så mycket barnböcker blir det, vilket är en ynnest! 2018 debuterade jag med boken Selma och pappa och har sen dess gett ut fyra böcker till. Jag bor i Midsommarkransen med sambo och två barn. 

Soile. Foto: Caroline Andersson Renaud

Vad inspirerade er att skriva den här boken och vad har varit det roligaste med att skriva ihop?

Soile: Idén till boken föddes utifrån ett behov. Jag googlade efter material avsett för blivande skolbarn som på ett enkelt sätt skulle introducera skolans värld. Jag var övertygad om att det skulle hjälpa våra elever med övergången från förskolan till förskoleklass. När sådant material saknades, tog jag saken i egna händer. Med förlagets hjälp fick jag tillsammans med Katja skapa en helhet som inte endast innehöll information och övningar, utan även små berättelser som skildrar barn i förskoleklass. 

Katja: Jag hade nyligen skrivit tre böcker där man får följa en förskoleklass under deras första år i skolan, och när förlaget fick in Soiles idé om en faktabok om att börja skolan, föreslog de att vi skulle slå ihop våra världar, vilket vi båda tyckte var en väldigt bra idé. Vi har inte skrivit ihop, men bollat tankar och idéer längs vägen, och läst och tyckt till på varandras texter tillsammans med Ingrid Flygare som har gjort de fina illustrationerna!  

Berätta kort om Min egen bok om att börja förskoleklass.

Katja. Foto: Stefan Tell

Katja: Det är en personlig, förberedande och förhoppningsvis inspirerande bok för alla barn som ska börja förskoleklass. Här får man dels faktaavsnitt där man får veta hur det går till i klassrummet, i matsalen, på gymnastiken etc, och dels berättelser om en förskoleklass, som utgår från olika barn och deras perspektiv. Det finns också pyssel och fylla-i-sidor, både före och efter skolstart. 

Soile: Boken innehåller som sagt fakta om sådant barn ställs inför i skolan och uppgifter som hjälper barnet att bearbeta och fördjupa sig inom området. 

Att börja förskoleklass kan vara lite läskigt eller pirrigt, hur kan boken hjälpa med dessa känslor?

Katja: Att börja skolan kan förstås upplevas väldigt olika beroende på vem man är, vilket jag verkligen har tänkt på när jag har skrivit om barnen i klass FA. Jag har försökt få med så många olika personligheter och perspektiv som möjligt, just för att det ska finnas en karaktär för alla att känna igen sig i, och jag hoppas att barnen i klass FA kan verka lite som faddrar, som berättar om situationer de varit med om. Som en mer erfaren kompis att hålla i handen. 

Soile: Precis som vi vuxna, behöver våra barn känna sig förberedda. Det är så mycket som vi vuxna fattar beslut om utan att barnen ges möjlighet att påverka eller känna sig delaktiga. Med bokens hjälp hoppas vi att barnet får uppleva en slags äganderätt till sin egen skolgång. Om skolans värld blir begriplig för barnet, är det lättare för oss vuxna att skapa en trygg skolvardag. 

Om Min egen bok om att börja förskolan

I Min egen bok om att börja förskoleklass varvas korta berättelser med fakta och kul fylla-i-uppdrag, som man kan göra själv eller tillsammans med en vuxen som en förberedelse inför skolstarten.

Specialpedagogen Soile Lillnor berättar om stort och smått som händer en vanlig skoldag, och i sju kapitel berättar Katja Tydén om några av barnen i klass FA och hur det var för dem att börja förskoleklass – allt rikt illustrerat av Ingrid Flygare.