Bonnier Carlsen, 2021-05-26

Foto: Emil Mamborg

Den sista utposten – en förtrollande storslagen bilderbok

Följ med på ett episkt bilderboksäventyr signerat Cecilia Heikkilä. En liten och en stor björn ger sig iväg på en resa till andra sidan världen. De letar efter den sista utposten – världens sista vilda plats. Men mycket har hänt sedan morfars tid. Finns den kvar?

Cecilia Heikkiläs nya bilderbok Den sista utposten är en förtrollande storslagen bilderbok om att längta till en plats man aldrig varit på, att hitta hem i det vilda, och kärleken mellan morfar och barnbarn.

Vi har ställt några snabba frågor till Cecilia

Här berättar hon om hur berättelsen kom till och vad hon själv längtar efter.

Berätta – var kommer berättelsen ifrån? Vad har du själv för relation till naturen och vildmarken?

Den sista utposten handlar om att leta efter sin plats, att längta efter den fast man kanske aldrig varit där. Och vad som händer när drömmen om den platsen möter verkligheten. Den handlar om att längta efter naturen och det vilda, i en tid när vi avverkar skogar och tar plats från naturen snabbare än någonsin. Tidigt började jag skriva om en morfar och ett barnbarn och insåg att för mig, är en morfar det magiska stoft som berättelser kan bli till av. Min morfar räddade flera barn ur en brinnande skola. Det tog på hälsan och han gick bort några år efter, vi fick aldrig träffas. På ett sätt handlar den om förgänglighet, men att den korta stund man möter någon kan ha betydelse lång tid framåt. Men boken är också ett vildmarksäventyr med älgar, vargar och djupa skogar, ett sånt där magiskt man kanske hade turen att ha under ett sommarlov som liten. Och att man kom tillbaka och inget skulle bli sig likt efter det.

En bok om längtan, vad längtar du själv efter?

Illustration Cecilia Heikkilå

Jag längtar alltid ut i naturen, trots min lite irrationella rädsla för älgar. Precis som morfar björn har jag nog den klassiska drömmen om att få bege mig ut i orörd vildmark! Det finns något mytiskt över naturen ju längre norröver man kommer. Dit längtar jag.

Vem kommer älska denna bok?

Jag hoppas att Den sista utposten kan sprida en liten doft av varma barr till någon som längtar ut till naturen. Eller den som vill läsa om ett äventyr med en modig morfar och en liten björn!

Om Cecilia Heikkilä

Cecilia Heikkilä är en illustratör och bilderboksförfattare uppvuxen i Dalarna. Cecilia Heikkiläs bilderböcker är översatta till sju språk, och hon har designat mönster till både tapeter och Fjällrävens klassiska Kånken-ryggsäck.

Sedan debuten som illustratör till Vanna Rosenbergs Singers melodi har hon illustrerat en mängd olika verk samt gett ut ett antal egna bilderböcker, där flera av titlarna översatts till olika språk. Återkommande teman är kärleken till djur och natur.

Hon har även illustrerat en specialutgåva av kultryggsäcken Kånken, gjort bilderbok om Isaac Grünewald i samarbete med Skissernas Museum och illustrerat flera av de nyproducerade bilderböcker som baseras på Tove Janssons noveller om Mumindalen.

Under sin uppväxt uppslukades hon av böckerna om Narnia, Michael Endes Den oändliga historien och Det blåser på månen.