Bonnier Carlsen, 2024-05-15

Foto: Kajsa Göransson

Den stora läsutmaningen 2024 – anmälan är öppen

Den stora läsutmaningen är Sveriges största lästävling för fjärdeklassare. Initiativet är ett samarbete som drivs av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Rabén & Sjögren. Nu kan ni anmäla er till årets upplaga. När ni anmält er medverkan får ni ett digitalt startkit och under höstterminen går det ut veckovisa nyhetsbrev med läsinspiration och pepp. Tävlingsperioden börjar 16 september men det går bra att anmäla klasser fram till 30 september.

Läs mer om Den stora läsutmaningen

Foto: Kajsa Göransson

Julia Wiberg – Årets tävlingsledare

Julia Wiberg är tv-programledare, barnboksförfattare och humorpoddare. Många barn känner igen henne från det populära barnprogrammet Djur med Julia på SVT och barnpodden Julias coola djur på Spotify. Julia har skrivit en rad lekfulla och nyfikna faktaböcker, oftast om just djur och natur. Hon har nyligen utkommit med den omtyckta bokserien Enkla och roliga fakta. Julia driver också en populär och prisbelönt humorpodd Louise och Julia poddar tillsammans med Louise "hejhejvardag" Winblad. Julia är uppvuxen i byn Täfteå i Västerbotten men är idag bosatt i Stockholm.

Medverkande författare från Bonnier Carlsen

Möt trion bakom den spännande PAX-serien: Ingela Korsell, författare och forskare, med bakgrund som grundskollärare. Åsa Larsson, en av våra mest populära och prisbelönta spänningsförfattare, vars serie om Rebecka Martinsson har sålts i miljontals exemplar runt om i världen och vunnit flera priser. Henrik Jonsson, illustratör och serietecknare, som bland annat har tecknat för kultklassade serieförlaget DC Comics i serier som Batman och Suicide Squad.

Foto: Thron Ullberg

PAX-serien om tio böcker, har alla ingredienser av en modern nordisk klassiker. Den utspelas i Mariefred där onda krafter försöker erövra ett hemligt magiskt bibliotek. Bröderna Alrik och Viggo väljs ut att försvara biblioteket och de måste använda både styrka och list för att övervinna alla övernaturliga otyg som väcks till liv i staden. Pojkarna har också strider att utkämpa i sitt vardagsliv.

Ingela Korsell är författare och forskare med bakgrund som grundskollärare. Idag delar hon upp sin tid mellan att forska och undervisa om barns skriftspråkande (literacy) på Örebro universitet, och att skriva barn- och ungdomsböcker. Tillsammans med Åsa Larsson har hon dessutom skrivit en barnradioföljetong för Sveriges Radio.

Åsa Larsson är en av våra mest populära spänningsförfattare, vars serie om Rebecka Martinsson har sålts i miljontals exemplar runt om i världen och vunnit flera priser. Åsa är uppvuxen i Kiruna och numera bosatt i Stockholm.

Henrik Jonsson är illustratör och serietecknare. Han är utbildad på Kubert School i USA och har tecknat bland annat för kultklassade serieförlaget DC Comics i serier som Batman och Suicide Squad. Han har illustrerat delar av Kung Pow-serien, True Crime och hans egen bok De kommer om natten.

Anmäl er till årets upplaga av Den stora läsutmaningen!