Bonnier Carlsen, 2023-06-01

Nu öppnar anmälan till Den stora läsutmaningen

Den stora läsutmaningen är Sveriges största lästävling för fjärdeklassare. Initiativet som är ett samarbete och drivs av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Rabén & Sjögren.

Anmäl er nu!

Vi pustar och frustar i motionsspåren innan vi hittar flytet. Samma sak är det med barns läsning. Det gäller att träna, träna och träna. Vi hoppas att Den stora läsutmaningen blir en härlig morot i arbetet med att skapa läskondis – och läslust! Nu slår vi upp dörrarna till höstens tävling om världens bästa klassresa till Astrid Lindgrens Värld och många andra fina priser. Anmäl din fjärdeklass nu eller tipsa en kollega!

Årets tävlingsledare: Yankho Kamwendo

I år leds tävlingen av Yankho Kamwendo, skådespelare, musiker och programledare där han bland annat blev en populär karaktär i Bolibompa under många år.

Yankho:

– Min egen läsresa började med att min mamma högläste mycket för mig, vilket hjälpte mig när jag skulle börja läsa själv – jag hade redan hört orden formuleras! Mammas söndagar bestod av läsning i sängen och det påverkade mig starkt. Läsning är nyckeln till så mycket! Jag ser fram emot en rolig och intensiv läshöst!

Årets författare är Kristina Ohlsson, Petrus Dahlin och Frida Nilsson

Under höstterminen bjuder vi på digitala boksnack där eleverna har möjlighet att skicka in sina egna frågor! Årets medverkande författare är en toppentrio!

Foto: Anna-Lena Ahlström

Kristina Ohlsson har sedan barnboksdebuten med Glasbarnen 2013 en central plats i barnens bokvärld. Med böcker som Mysteriet på Ödeborgen och Spökhusets hemlighet har hon vunnit mellanstadieläsarnas hjärtan, och med Spökbyrån-böckerna vänder hon sig till lågstadieläsarna. I september kommer Eldhjulet, första delen i nya spänningsserien Barnen på Hovenäset.

Foto: Ulrica Zwenger

Petrus Dahlin har skrivit en lång rad populära barn- och ungdomsböcker, bl.a. klassiska spökrysarna i Skogens systrar-serien, gastkramande historier som Bokjuryn-vinnaren Kurragömma, deckarserien Kalle Skavank och är nu aktuell med förortsdramat Min nya vän Håken, en spännande och suggestiv berättelse om risken att hamna på glid.

Foto: Ellinor Collin

Frida Nilsson har skrivit ett stort antal böcker för barn och unga, ofta kring teman om tillhörighet och utanförskap. Några av hennes mest älskade berättelser är Augustprisnominerade äventyret Ishavspirater och humoristiska adoptionsdramat Apstjärnan, storslagna fabeln Lindormars land och Jagger, Jagger. Hon är aktuell med Hundjägarna och Kattjägarna, en luffarsaga i två delar.

Årets vinster

2023 har vi ett härligare prisbord än någonsin och vi hoppas att det blir morötter som kryddar på lässuget lite extra! Som vanligt är det den åtråvärda klassresan i topp, men vi har ökat på vinstchanserna ytterligare inför höstens tävling. Tack Astrid Lindgren AB, Astrid Lindgrens Värld, Astrid Lindgrens Näs, Filmbyn Småland, Litteraturnod Vimmerby, SF Studios, LasseMajas Deckarhus och SJ för fenomenala priser.

Anmäl er nu!