Bonnier Carlsen, 2023-04-28

Foto: Peter Hagström

Den stora läsutmaningen vinner priser i Gyllene Hjulet 2023

Den stora läsutmaningen, lästävlingen som får Sveriges fjärdeklassare att läsa, belönas med utmärkelserna Årets samhällsengagemang och Årets sponsring i Gyllene Hjulet 2023. Branschtävlingen arrangeras årligen av SES (Sponsrings & Eventsverige) och uppmärksammar och belönar kreativa projekt inom intresse- och upplevelsebaserad kommunikation som resulterat i effektfullt genomslag.

Under höstterminen har fjärdeklassare tävlat om att läsa mest; den klass med flest lästa minuter belönas med en klassresa till Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Nära 30 000 elever läste tillsammans i nästan 700 000 timmar. Lärarna uppgav i en utvärdering av tävlingen att läsningen ökade med hela 70 procent jämfört med en vanlig termin.

Juryns motivering lyder:

"Med små medel och stor kreativitet har Den stora läsutmaningen framgångsrikt skapat en folkrörelse och engagerat barn och lärare från hela Sverige – vinnaren har bevisat att när en bransch kraftsamlar och samarbetar mellan gränserna kan vi göra stor skillnad."

Ulrika Caperius, förläggare och ansvarig för Bonnierförlagens läsfrämjande arbete:

– Att Den stora läsutmaningen fått så många barn att lästräna och känna läslust är något vi är mycket stolta och glada över. Det finns en enorm kraft i att samarbeta, och att ett projekt som samlat flera aktörer i barnboksbranschen nu prisbelönas känns fantastiskt. Vi ser fram emot att den 1 juni öppna anmälan för nästa omgång som vi hoppas och tror ska få minst lika många fjärdeklassare att upptäcka det fantastiska med läsning!

Den stora läsutmaningen är ett gemensamt initiativ från Bonnier Carlsen, Adlibris, Natur & Kultur och Rabén & Sjögren med målet att skapa ökad läskondis och bidra till att läsning blir en vardagsvana.