Bonnier Carlsen, 2022-03-10

Hjältar, hundar och hejdlös humor i ny serie av Mårten Sandén

Vi tar pulsen på Mårten Sandén, en av Sveriges mest tongivande barn- och ungdomsboksförfattare som är aktuell med Dogstars, en helt ny serie för åldersgruppen 6-9.

Vad är Dogstars och hur fick du idén till den här bokserien? 

Foto: Ulrica Zwenger

Dogstars är kompisarna Anna, Sandro, Trixi och Horace som alla har superkrafter. De har fått i uppdrag av jordens hundar att rädda planeten från de onda brumerna som vill värma upp klimatet. Jag fick det första lilla fröet till berättelsen på en promenad i september 2018, då jag såg en massa hundar, en flicka med mycket spring i benen och en man med märkliga glasögon och karta under armen. Det var jättevarmt, fast det redan borde vara höst. Sedan växte historien fram när jag kom hem och började skriva.

Vad har du för relationer till hundar? Varför valde du just detta djur som jordens beskyddare?

Hundar är nog mitt favoritdjur. De är så snälla och glada och ljuger aldrig. En hund bryr sig inte om vem man är, så länge man behandlar den väl. Jag tänker ofta att världen skulle vara en bättre plats om vi människor kunde vara mer som hundar. Och så är de ju väldigt gulliga också.

Hur fick du inspiration till huvudkaraktären Anna och vem är hon?

Från början var Anna bara en okänd flicka som jag såg på min promenad, men så fort jag började skriva så blev hon tydligare. Anna är glad och modig, men eftersom hon springer omkring mycket och pratar högt tycker vuxna (och en del barn) att hon är jobbig. För mig är Anna kanske den största hjälten i Dogstars, för hon har så mycket att kämpa med hos sig själv. Och det gör hon fantastiskt bra!

Vilken superhjältekraft skulle du själv vilja ha?

Att kunna flyga vore ju bra nu när jag inte åker flygplan längre, eftersom de är så dåliga för klimatet. Men att få resa i tiden vore också coolt!

Om boken:

Anna har alltid haft svårt att passa in, men exakt hur annorlunda hon är hade hon aldrig kunnat ana. Att Anna en morgon på väg till skolan upptäcker att hon kan flyga är inte ens i närheten av det konstigaste som händer henne den dagen. Anna visar sig vara den fjärde och sista medlemmen i Dogstars, ett superhjältegäng utvalt av världens hundar. Hundarna måste rädda jorden, men de behöver Dogstars hjälp. Endast de fyra vännerna med superkrafter kan sätta stopp för den mystiska Rimfrosts diaboliska plan att värma upp planeten. Men kommer de att hinna innan det är för sent? Ett nytt hopp är den första delen av fyra om de unga hjältarna Dogstars, alla med sin speciella superkraft. Garanterat massor av maxad action och humor, men också om vikten av vänskap och att värna vår planet. Den är rikligt illustrerad av tecknaren och serieskaparen Lisa Medin.

Läs ett smakprov här.