Bonnier Carlsen, 2021-08-20

Drastisk dystopi i dokusåpamiljö

Välkommen till nya Sverige — världens lyckligaste och mest hälsosamma land! I alla fall om du är ung, frisk, rik och smal. Om du är överviktig förlorar du rättighet efter rättighet. Losing big or losing everything är komikern Niclas Christoffers drastiska dystopi om ett framtida Sverige där vikt och hälsa sätter regler för dina rättigheter. Boken är första fristående delen i en trilogi.

Frågestund med Niclas

En dystopi i dokusåpamiljö – hur fick du idén till den här boken?

Foto: Stefan Tell

Idén föddes ursprungligen ur titeln till Hungerspelen (av Suzanne Collins). När jag började läsa böckerna var jag övertygad om att en central del skulle vara just hunger och viktnedgång. Jag uppskattar verkligen handlingen i Hungerspelen-triologin men för mig som i många år lidit av ätstörningar ledde mina tankar till ett begär efter just en bok som "Losing big or losing everything". En del av stämningen kommer självklart från inspirationskällor som 1984 av Orson Orwell. Den boken påverkade mig på djupet när jag var yngre. Sist men inte minst har jag inspirerats av de osunt stora mängder av bantningsprogram jag tittar på. Jag skäms lite över att jag inte kan låta bli att titta på dem och har verkligen försökt att sluta men ännu inte lyckats.

Berätta om vilken värld det är vi befinner oss i i Losing big or losing everything?

Historien utspelas i en dystopisk framtid där vikt och utseende är mer värt än något annat, mer värt än människors rätt att leva. Det är en framtid som jag hoppas aldrig inträffar men som jag tyvärr ser tecken på att vi rör oss emot. Jag vill säga att det bara är en fantasi och att det aldrig skulle kunna inträffa men världen idag är så mycket längre ifrån den verklighet som rådde när jag var barn att denna skildring tyvärr kanske inte ligger för långt ifrån oss, om vi inte är försiktiga och håller hårt i människovärdet.

Du har gett ut fem böcker tidigare, men jobbar också som komiker. Vad tar du med dig ifrån ditt komikeryrke när du skriver böcker?

Jag har tagit med mig otroligt mycket från komikeryrket till mitt skrivande och det har, tillsammans med min skådespelarbakgrund, varit ovärderligt. Först och främst har jag lärt mig att texten måste nå ut till publiken och vara underhållande, det är det enda sättet att även kunna bidra med något tankeväckande. Dessutom vill jag att texten och språket är tydligt och utan onödig information som tar fokus.

Har du fått någon särskilt minnesvärd feedback av dina unga läsare någon gång?

Något jag minns väldigt väl är när en grabb kom fram efter jag uppträtt en gång och bad mig att signera min debutbok Som Zlatan fast bättre. När jag signerat sa han:

”Detta är den bästa bok jag läst i hela mitt liv…om man bortser från Harry Potter...” Just den där konstpausen mitt i har jag skrattat mycket åt sedan dess. Jag håller med om att Harry Potter är riktigt bra men komplimangen hade varit perfekt utan det där tillägget. Han har hållit kontakten på sociala medier sedan dess så jag ser med spänning fram emot vad han kommer att tycka om ”Losing big or losing everything”. Kanske att jag äntligen slår Harry då.

Om Niclas

Niclas Christoffer är född och uppvuxen i Hurva, Skåne, men bor numera i Stockholm. Han är utbildad skådespelare och filmmanusförfattare och jobbar mycket med stand-up, men också som föreläsare. 2012 debuterade han med ungdomsboken Som Zlatan fast bättre. Efter det följde fler ungdomsböcker som ofta kretsade kring ämnet psykisk ohälsa bland unga.