Bonnier Carlsen, 2022-01-14

Dusty – en ny serie äventyr i landsbygdsmiljö

I Johan Anderblads nya serie möter vi Dusty och kompisen Amir som tillbringar alla eftermiddagar hemma i verkstan eller ute på vägarna. Men när motorsågar och andra värdefulla saker börjar försvinna i trakten bestämmer sig vännerna för att ta reda på vad som är i görningen. Bakom styret på Dustys fyrhjuling börjar de nysta i vem eller vilka som egentligen ligger bakom stölderna.

Dusty. Motorsågsstölderna är den första delen i en serie äventyr i landsbygdsmiljö med spänningsinslag och motortema.

Vi har ställt några frågar till Johan om den nya serien.

Dusty, en ny serie för slukaråldern. Berätta kort, vad handlar den om?

Dusty och hans kompis Amir gör det jag alltid drömde om att göra när jag var ung, mekar med fordon och åker runt på en fyrhjuling och löser mysterier och brott. Och när det hettar till fysiskt kommer Dustys tuffa storasyrra, familjehemsplacerade Kaisha, till undsättning. Perfekt kombo av motorer och spänning om du frågar mig. Motorkrim helt enkelt.

Du skriver vanligtvis för den yngre läsare, hur har det varit att skriva för mellanstadieåldern?

Fantastiskt roligt att få rota i sin egen uppväxt, med trimmade moppar och nattliga räder med motorcyklar på nedlagda järnvägar, och samtidigt klä historierna i tuffa moderna kläder. Det är ju min debut med kapitelböcker, så provade bara att skriva som det kom. Och det blev rappt, hårt och snabbt. Blev överraskad själv över den hårdkokta tonen faktiskt. Superkul! Nu gäller det att finslipa formen till kommande böcker.

Foto: Ulrica Zwenger

Varför är fordon så fascinerande för barn (och vuxna) tror du?

Vadå? Förstår inte hur du menar! Hårda, stora, låter högt och går fort. Vad kan gå fel? Ja, mycket förstås, men roligt är det!

Om Johan

Johan Anderblad har varit programledare på SVTs Bolibompa i över 20 år. Han är journalist och har jobbat med både radio- och teveproduktioner för alla åldrar. För övrigt gillar Johan uppförsbackar – i skog och mark. Han har alltid sällskap av minihunden Molly, en bichon havanais som älskar att springa. Själv springer han bara när någon slår en tennisboll till honom.