Bonnier Carlsen, 2020-06-14

Efterlängtad ny bok i fantasyäventyret om Eragon och Saphira

Gaffeln, häxan och draken är Christopher Paolinis femte fristående bok i succéserien om Eragon och draken Saphira. Det här är fantasyäventyr när det är som bäst –  en serie böcker som finns översatt till mer än 40 språk. 

Om handlingen

rätt händer kan en gaffel vara ett dödligt vapen. Vem är den mystiska vandraren som sprider visdom, guld och död omkring sig? Vad för hemligheter avslöjas egentligen i en häxas memoarer? Och hur tar du hämnd på draken som förpestar ditt liv? Gaffeln, häxan och draken innehåller dessutom tre nya illustrationer av Christopher Paolini. Utdraget ur örtakvinnan Angelas memoarer är skrivna av Angela Paolini, Christophers syster.

”En professionell författare skriver varje dag, oavsett om han eller hon känner sig inspirerad eller inte. Skrivandet är ingen gudagåva, det är ett yrke och kräver liksom alla yrken träning, träning och åter träning för att man ska bli bra på det.”

Skrev första boken som femtonåring

Christopher Paolini föddes 1983 i södra Kalifornien. Familjen flyttade sedan till Montana. Föräldrarna var lärare och Christopher och hans syster skolades i hemmet. Kärleken till fantasy och den vackra naturen hemma i Montana inspirerade Christopher Paolini att redan som 15-åring skriva Eragon. Boken gavs först ut på familjens eget förlag.

Det första omslaget med en bild av draken Saphiras öga, skapades av hans syster Angela Paolini. Kartorna i boken ritade Christopher själv. För att marknadsföra boken reste han runt till skolor och bibliotek där han  i medeltidskläder, och framträdde och om pratade läsning och skrivande med eleverna.

På New York Times bästsäljarlista som nittonåring

Sommaren 2002 blev en vändpunkt i Christopher Paolinis liv. Författaren Carl Hiaasen uppmärksammade Eragon efter att hans styvson sträckläst den under en semester i Montana. Hiaasen rekommenderade sin förläggare Alfred A. Knopf på förlaget Random House att läsa boken. Förlaget köpte både bok- och filmrättigheterna till hela serien och vid nitton års ålder klev Paolini rakt in på New York Times bästsäljarlista.

Foto: Immanuela Meijer

Resten av 00-talet tillbringade Christopher med Eragon i Alagaësia tills serien var färdigskriven. Och nu har han äntligen återvänt för tre nya berättelser!

Christopher Paolini älskar science fiction och fantasy för att de tillåter honom att besöka platser som aldrig existerat, att se saker som aldrig skulle kunna existera och att uppleva farofyllda äventyr med spännande människor och varelser – helt enkelt att uppleva en magisk värld. Alla karaktärer i Eragon är skapade ur Paolnis fantasi med undantag för örtakännaren Angela, som har en del gemensamma karaktärsdrag med hans syster Angela.

Vägen till framgångsrik författare

Christopher Paolini anser att det finns tre viktiga förutsättningar för att lyckas som författare. Man måste skriva om något som man tycker är spännande och rörande. Man måste vara ihärdig och disciplinerad, och man måste kunna ta till sig kritik och vara villig att lära sig allt om hantverket.

Böckerna i serien

Läs om Eragon och Saphira när de i fyra böcker fulla av drakar, alver, dvärgar och magi slåss mot den onda kungen Galbatorix. Nu finns de fyra första delarna i nyutgåvor.