Bonnier Carlsen, 2022-09-28

Foto: Caroline Andersson Renaud

Elin Säfström: "Allt började med att jag läste Harry Potter"

Vi välkomnar Elin Säfström som ny författare på Bonnier Carlsen. Hon är aktuell med boken Herrgårdens hemlighet som handlar om Miranda och familjen på Sunnanvinda – en spännande berättelse om vänskap och magi. Här berättar Elin om sitt skrivande och om var hon fann inspiration till boken.

Hur skulle du själv beskriva din bok?

– Det är en historia om ensamhet, vänskap, sorg och hopp. Samtidigt handlar det om magi, fantastiska varelser och mörka hemligheter som nystas upp.

När började du intressera dig för skrivande och specifikt för fantasy?

– Allt började med att jag läste Harry Potter. Jag var då runt 30 år och hade aldrig tidigare tänkt tanken att försöka skriva en bok, så det var en väldigt lång process att lära sig skriva någonting som över huvud taget gick att läsa. Att det blev just fantasy följde ju också naturligt av Harry Potter-incitamentet, men jag har alltid gillat genren.

Foto: Caroline Andersson Renaud

Var fann du inspiration till Herrgårdens hemlighet? Var det i något oförklarligt som du själv stött på?

– Idén har jag haft i bakhuvudet i många år. Jag har alltid känt en fascination för sådant som inte finns på riktigt. Verkligheten räcker helt enkelt inte i längden för mig. Jag vill ha magi, mytiska väsen, spöken och allmän mystik! Så nej, tyvärr har jag inte stött på något oförklarligt själv – inte minst därför ville jag få in så mycket som möjligt av det i boken.

Har du någon favoritkaraktär i berättelsen, och varför?

– Jag är väldigt förtjust i de gamla trillingsystrarna. De är så himla skumma när de sömlöst fyller i varandras meningar och nästan beter sig som om de vore en och samma person.

Vad är dina största inspirationskällor?

I fallet med just Sunnanvinda är det nog mest Gormenghast av Mervyn Peake som spökat i huvudet. Inte minst mina trillingsystrar är inspirerade av de underliga tvillingarna Clarice och Cora som lever i sin egen lilla värld. Min debutserie En väktares bekännelser har mer sitt ursprung i John Bauers bilder av nordiska sagoväsen. Så ska vi heller inte underskatta influenserna från författare jag läste som barn, såsom Astrid Lindgren och Maria Gripe. Själva titeln ”Sunnanvinda” har jag definitivt (om än undermedvetet) snott från Astrid Lindgrens ”Sunnanäng”.

Vilka är dina personliga favoriter inom fantasy (bok, film, serie)?

Jag har ju nämnt Harry Potter och Gormenghast, men självfallet finns det andra. Personligen upplever jag att både sci-fi och skräck överlappar fantasygenren och jag tycker mycket om båda. Jag har läst i princip allt Stephen King skrivit och min favoritserie – alla kategorier – är Joss Whedons Firefly.

Om boken

En duns! Miranda sätter sig käpprak i sängen. Vad var det? Blodspår i snön och grannar som letar efter sin bortsprungna katt … Något är väldigt fel …

Fort bestämmer hon sig för att ropa in sin egen katt, men Medusa syns inte till någonstans. Miranda letar och lockar överallt. Spåren leder henne till den öde herrgården, Sunnanvinda. Konstigt nog lyser det i fönstren.

Det ska visa sig att Sunnanvinda döljer en hemlighet …

Herrgårdens hemlighet, som är den första boken på Bonnier Carlsen, ingår i serien Sunnanvinda och passar främst för åldern 9–12 år.

Om författaren

Elin Säfström, född 1974, debuterade 2016 med En väktares bekännelser, urban fantasy som utspelar sig i ett Stockholm befolkat av tomtar och troll. Sedan dess har hon skrivit flera böcker i samma genre. I Sunnanvinda byts stadsmiljön ut mot landsorten, men magin och fantastiken lever kvar i allra högsta grad.

Elin bor i Stockholm med man och barn. Hon är systemvetare till yrket, men humanist i hjärta och själ.