Bonnier Carlsen, 2023-09-30

Foto: Caroline Andersson Renaud

Elin Säfström tilldelas Crimetime Award årets barndeckare 2023

Crimetime Award årets barndeckare 2023 tilldelas Elin Säfström för Sunnanvinda: Herrgårdens hemlighet. Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland med syfte att sprida kriminallitteraturens kraft. Årets prismottagare presenterades under lördagen på Bokmässan 2023.

Juryns motivering i sin helhet:

"En välskriven sträckläsarbok som trollbinder sina läsare. Om sorg och ensamhet, men också om vänskap och gemenskap. Hur långt är vi beredda att gå för dem vi älskar? Nej, det är ingen klassisk deckare, men väl en spännande berättelse med karaktäristiska deckarelement. Vi läser hela tiden hetsigt vidare för att få svaren på gåtorna: Vem kastade den döda katten mot fönstret? Vilka hemligheter ruvar Williams familj på? Och vem är det egentligen som dödar djuren i skogen? Vi älskar att befinna oss i den här magiska världen och ser fram emot fler böcker i serien."

Om boken

En duns! Miranda sätter sig käpprak i sängen. Vad var det? Blodspår i snön och grannar som letar efter sin bortsprungna katt … Något är väldigt fel …

Fort bestämmer hon sig för att ropa in sin egen katt, men Medusa syns inte till någonstans. Miranda letar och lockar överallt. Spåren leder henne till den öde herrgården, Sunnanvinda. Konstigt nog lyser det i fönstren.

Det ska visa sig att Sunnanvinda döljer en hemlighet …

Herrgårdens hemlighet, som är den första boken på Bonnier Carlsen, ingår i serien Sunnanvinda och passar främst för åldern 9–12 år.

Om Elin Säfström

Elin Säfström, född 1974, debuterade 2016 med En väktares bekännelser, urban fantasy som utspelar sig i ett Stockholm befolkat av tomtar och troll. Sedan dess har hon skrivit flera böcker i samma genre. Elin är bosatt i Stockholm med man och barn. Hon är systemvetare till yrket, men humanist i hjärta och själ.