Bonnier Carlsen, 2024-02-08

Illustration: Elsa Beskow

Elsa Beskow 150 år

Elsa Beskow föddes den 11 februari 1874 i Stockholm och är en av våra mest älskade klassiska barnboksskapare. Hon både skrev och illustrerade, och hennes bilder dominerade bilderbokskonsten under närmare 50 år.

Bonnier Carlsen firar och uppmärksammar 150-årsjubileet på olika sätt under året, bland annat genom att ge ut flera av hennes böcker i nyutgåvor.

Karin Nilsson, förläggare:

– Det finns fortfarande ett stort intresse för Elsas böcker. Nu har nya generationer upptäckt hennes fantastiska illustrationer, och vi ser ett ökat erkännande av henne som läsfrämjare i ett historiskt perspektiv. Att barn skulle vilja läsa av lust var viktigt för Elsa.

Stor inspirationskälla

Fram till sin bortgång 1953 hade Elsa Beskow skapat ett fyrtiotal egna böcker samt illustrerat många därutöver. Elsas bildvärld, där naturen spelar en viktig roll, är fylld av detaljrika och omsorgsfullt målade akvareller, svartvita illustrationer, dekorativa ornament och inte minst de svarta siluettbilderna som blev så typiska för henne.

Än idag är hon en stor inspirationskälla för bilderbokskonstnärer, och inte bara i Sverige. Hennes böcker har översatts till femton olika språk och ges fortfarande ut världen över.

Karin Nilsson:

– I början av 2000-talet gjorde förlaget en stor satsning för att förbättra bildkvaliteten i Elsa Beskows bilderböcker i och med att trycktekniken förändrades. Med hjälp av familjen Beskow kunde vi fotografera av originalbilderna. Därefter gjordes ett omsorgsfullt reproarbete och nu finns bilderna digitalt bevarade för framtiden.

Elsa Beskow-plaketten

Ända sedan 1958 har Elsa Beskow också uppmärksammats genom att Svensk Biblioteksförening delat ut en plakett i hennes namn till årets bästa barnboksillustratör:

Jenny Nilsson, Svensk Biblioteksförening:

– Elsa Beskow var aktuell för Nils Holgersson-priset redan 1951, men eftersom stadgarna föreskrev att priset gällde texten och inte bilderna, så fick hon istället ett specialpris för hela hennes verksamhet. Det hela ledde i alla fall till att ett nytt pris för illustratörer instiftades några år senare. Den första att få Elsa Beskow-plaketten var Tove Jansson.