Bonnier Carlsen, 2023-06-05

Foto: Anna-Clara Eriksson

Emil Maxén om sin favoritfisk: "De är så vackra att det är svårt att förstå."

Upptäck olika fisketekniker, lär dig mer om några av dom vanligaste fiskarna i Sverige, bygg ett eget metspö och lär dig knyta fiskeknutar och göra egna drag! Visste du att öringar ser helt olika ut, och får olika namn, beroende på om dom simmar ut i havet, till en sjö eller stannar kvar i bäcken efter att dom fötts? Eller att en vanlig sked funkar jättebra att bygga ett eget fiskedrag av? Om det och mycket mer får du läsa i Frans fiskebok. Den perfekta faktaboken för alla som är nyfikna på fiske.

I Frans fiskebok får man lära sig massor om olika sorters fiskar i Sverige, var man hittar dem och vilka fisketekniker man kan använda, bland annat. Vi har ställt några frågor till författaren och illustratören Emil Maxén.

Varifrån kommer ditt intresse för fiske?

När jag var liten fiskade jag mycket under en period med kompisar. Vi kunde inte så mycket men det var äventyr och spännande. Man hade en handfull drag, ett spö och en cykel. När jag fick barn ville jag att min son också skulle få lära sig fiska och upptäcka naturen på det sätt som man bara kan genom fiske. Man kan säga att jag återupptäckte fiske igen tillsammans med min son och genom våra stunder tillsammans kom idén och inspirationen till båda böckerna om Frans.

Du är uppvuxen i närheten av Sundsvall, vilka fiskar drar man upp i närheten av dina hemtrakter? Och vilka hittar man i Skåne?

I Sundsvall med omnejd är det gäddfiske, abborre- och havsöringsfiske som dominerar och likaså i Skåne skulle jag tro.

Du har inte bara skrivit den här lättillgängliga faktaboken, du har illustrerat den med roliga bilder också. Vad är svårast med att teckna en hal fisk?

Det svåraste kan vara att förstå mönstertäckningen på fiskarna. Den kan se väldigt kaosartad ut men det finns alltid ett mönster. Sen är det alltid en utmaning att få till blänket i det hala slemmet de är täckta av.

Har du någon favoritfisk?

Det varierar men just nu är det havsöring. Det är något otroligt när man får en silverblank, nästan blåsilvrig öring med olivgrön rygg. De är så vackra att det är svårt att förstå. Men gäddan är också fantastisk, men mer på ett skräckinjagande sätt.

När på året och dygnet skulle du säga att det nappar bäst?

På morgon och kväll tycker jag det brukar hända grejer. Men jag tycker man ska fiska när man kan och inte strunta i att fiska för att det är fel tid på dagen, fel väder eller årstid. Man vet aldrig vad som händer!

En fisketur utan fiskelycka, är det en förlorad dag?

När man börjar fiska tycker man kanske det men så är det såklart inte. Man lär sig alltid någonting varje gång. Fiske handlar mycket om tålamod och att vara koncentrerad, närvarande. Jag låtsas att jag ser mitt drag under vattnet och funderar mycket på om det känns övertygande. Syns det? Eller syns det för mycket? Ska jag byta? Så se till att ha med gott fika och glöm inte att njuta av naturen medan du fiskar så det inte blir en syssla istället för ett nöje.

Läs också Frans fiskar: Gäddhänget

När Frans följer med kompisen Josefin och hennes morbror Inge på en fisketur förstår han direkt att fiske är hans grej. Snart handlar allt i Frans liv om att fånga den första gäddan. Plötsligt har han anmält sig till en stor fisketävling! Men har Frans en chans mot alla vuxna fiskare med massor av utrustning och erfarenhet? Och viktigast av allt, kommer han att fånga storgäddan?

Fiskefakta för nybörjaren! Frans fiskar: Gäddhänget av Emil Maxén är en bok där fakta och berättelse möts. Vilka drag och spön ska man använda och när? Vadå skitfiske? Hur gör man ett eget fiskedrag? Och vilka fiskar ska man släppa tillbaka för att värna den biologiska mångfalden?