Bonnier Carlsen, 2022-06-15

Foto: Stefan Tell

Emma Frans debuterar med barnbok: "Jakten på kunskap är ett spännande äventyr!"

Med Tänk som en forskare vill epidemiologen och forskaren Emma Frans få alla 9–12-åringar att upptäcka att jakten på kunskap är ett spännande äventyr. Det bor en forskare i oss och vi kan alla bli lite klokare om vi plockar fram vår inre forskare och tänker vetenskapligt. Tänk som en forskare är illustrerad av Anders Végh Blidlöv.

Med tydliga exempel och en stor portion humor guidas vi genom vetenskapens fantastiska – och ibland snåriga – djungel. Vetenskapliga begrepp och metoder förklaras och dissekeras, tankevurpor uppmärksammas och teorier ifrågasätts.

Tänk som en forskare är illustrerad av Anders Végh Blidlöv.

Vi har ställt några snabba frågor till Emma.

Varför vill du uppmana barn att tänka som forskare?

Genom att tänka som en forskare kan vi alla bli bättre på att förstå världen och fatta bättre beslut. Idag översköljs vi med mycket information, även sådant som inte alls är sant. Med ett vetenskapligt tänkande kan vi bli bättre på att orientera oss – känna igen myter, konspirationsteorier och de tankefällor som vi lätt fastnar i.

Anders och Emma Foto: Stefan Tell

Kan du se några likheter mellan hur barn och forskare fungerar?

Ja, absolut. Både forskare och barn drivs av en nyfikenhet och vilja att förstå mer om världen omkring oss. Precis som forskare lär sig barn genom att observera och experimentera. Vetenskap och forskning kan låta krångligt, men det behöver det inte vara.

Vad hoppas du att boken ska väcka för slags tankar hos läsaren?

Min förhoppning är att väcka barns intresse för vetenskap genom insikten om att vi alla har en forskare inom oss som vi kan hjälpa oss i olika situationer. Jag hoppas också att boken ska leda till ökad nyfikenhet och minskad rädsla för misslyckande. Sedan hoppas jag också att allt fler ska stå upp för vetenskapen och förstå hur viktigt den är för oss.

Om Emma Frans

Emma Frans är forskare vid Karolinska Institutet och vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet. Hon har lyckats skapa sig en stor plattform i sociala medier genom att på ett träffsäkert och humoristiskt sätt förmedla kritiskt tänkande och ett vetenskapligt förhållningssätt.

Foto: Stefan Tell

Emma Frans framträder ofta som expert i TV och radio. I programledarrollen har vi sett henne i SVT:s Framtiden runt hörnet och Nobelstudion samt hört henne i Hjärta och hjärna som fick Guldörat 2020 för Årets Radioprogram.

År 2017 tilldelades Emma Frans med  Stora journalistpriset i kategorin "Årets röst". Samma år utnämndes hon till "Årets folkbildare" av föreningen Vetenskap och Folkbildning. Andra utmärkelser hon erhållit är Studieförbundet Vuxenskolans Folkbildningspris och Årets alumn 2019 vid Uppsala universitet.

Om Anders Végh Blidlöv

Foto: Stefan Tell

Anders Végh Blidlöv är illustratör och spelgrafiker med en bakgrund som serietecknare. Han inspireras av popkulturens djungel och tycker särskilt mycket om att fördjupa sig i serietidningar och tecknade tv-serier från 1980 och 1990-talet.