Bonnier Carlsen, 2019-04-18

Foto: Julia Lindemalm

Emma Karinsdotter aktuell med Tusen stjärnors ö

Med absolut gehör för Tigris tankar skildrar Emma Karinsdotter en familjs sorgeprocess efter en älskad familjemedlem, men också hur man hittar vägar att gå vidare. Om debuten Lisbet och Sambakungen flörtade med Pippi Långstrump och Karlsson på taket, är Tusen stjärnors ö snarare en samtida pendang till Bröderna Lejonhjärta och Mio, min Mio men med en alldeles egen röst.

För vem passar Tusen stjärnors ö?

Min dröm när jag skrev boken var att en tioåring skulle ropa ”Men, jag har ju släckt!” till sin förälder, fast den i smyg fortsätter läsa vidare med ficklampan under täcket. Tror kanske den som har existentiella funderingar, eller som vill slungas in i något lite läskigt och spännande en stund. Har även den här gången försökt skriva en berättelse för högläsning, som barn och vuxna kan läsa tillsammans.

Vilka teman/ämnen finns att diskutera utifrån boken?

För min del har skrivprocessen kretsat mycket kring fantasier och tankar om sorg, kärlek, hemligheter, liv, död, relationen mellan barn och förälder, pendlingen mellan ljus och mörker, och att allt det där är en del av att vara människa. Kanske kan det öppna för existentiella frågor och funderingar?

Du har besökt en mängd skolor med workshops/författarsamtal kring din förra bok Lisbet och Sambakungen. Med Tusen stjärnors ö kliver du upp lite i ålder. Vad planerar du för typ av workshops/författarsamtal med den?

Det ska bli så kul – nu blir det fokus på skrivande! Jag kommer ha workshops utifrån boken där vi ritar kartor till egna världar, lär oss några knep om hur vi kan skapa karaktärer som engagerar, och framförallt, berättelser!

Vad är ditt bästa tips för att inspirera barn att läsa?

Läs själv! Se till att det finns böcker runt barnen, att du har böcker med dig lite varstans, i fickorna, i väskan, på hatthyllan, bordet, travar i fönsterkarmen … Det är också ett inredningstips. Läs tillsammans! Och låt barnen läsa det dom vill läsa. Jag har fortfarande inte kommit över att jag inte fick låna ”Vinterviken” på bibblan 1997.

Vad läser du själv just nu?

Jag läser lite allt möjligt, mest bilderböcker och lyrik, ”Gropen” av Emma Adbåge borde alla läsa! För att den är underbar. Och ”Dom som bestämmer” av Lisen Adbåge som kändes som en glasklar analys av makt, lika underhållande och tankeväckande oavsett ålder tror jag. Läser också ”Naturbarn” för andra gången, en samling dikter av Eva-Stina Byggmästar, många av dikterna tror jag funkar lika bra för barn som för vuxna. En klar lyrikfavorit!

Äventyrsberättelse som träffar rakt i hjärtar

Tigris och pappa har just flyttat till en ny lägenhet, fast ingen av dom vill. För i gamla lägenheten fanns små spår av Tigris mamma, även om det var länge sen hon dog. En dag hittar Tigris en märklig låda med mammas namn. Tigris kryper ner i den och somnar … och vaknar upp på Tusen stjärnors ö! Där träffar hon Ariann med sina sånger och Leo med sina molnfår. Men på ön – finns också Skuggan som släcker alla de stjärnor som ger ön liv, och den livsfarliga Förstenade skogen, dit Tigris mamma gått och sedan försvunnit …

Tusen stjärnors ö är en äventyrsberättelse om vänskap, saknad och familjehemligheter som fått vila i det tysta alldeles för länge.