Bonnier Carlsen, 2020-02-26

En fantastisk konferens

I ett samarbete mellan Bonnier Carlsen, B. Wahlströms, Rabén & Sjögren, Film i Västerbotten, Arctic Game Lab, Goodbye Kansas och Nordsken skapas nu en ny konferens kallad Fantastic Conference vars syfte är att öka intresset och kunskapen om fantastik i alla dess former och att skapa en plattform där industrier, kreatörer och andra intressenter möts.

Konferensen, som till stor del hålls på engelska och riktar sig till en internationell publik, syftar till att låta branscher som serier, litteratur, film, leksaker, merchandise och spel – vilka alla arbetar med samma eller snarlika varumärken – träffas för att hitta nya affärsmodeller samt nya affärer och samarbetspartners.

Det sammanhållande fokuset för konferensen är fantastik, vilket är en paraplybeteckning för bl.a. fantasy, science fiction, skräck, magisk realism och folklore och en genre i sig genom att dessa även kan blandas.

Konferensen kommer att bestå av tre spår:

  • I det första spåret bjuds bibliotekarier, lärare, läsförmedlare och läsentusiaster in för en heldags inspiration i fantastikens värld. Tillsammans med bokförlagen bjuder vi hit de allra hetaste namnen inom fantasy/sci-fi och skräck för barn och unga för samtal, workshops och kunskapsutbyte.
  • Det andra spåret har fokus på filmskapande och specialeffekter inom film och tv-serier med både produktionsbolag, streamingtjänster, regissörer, skådespelare och filmintresserade på plats.
  • Det tredje spåret fokuserar på rättigheter, nya affärsmodeller och syftar till att låta branscher mötes och hitta möjligheter till utveckling samt diskutera gemensamma problem.

– Målet för Nordsken är att bli Nordens viktigaste evenemang för fantastik i alla former, och vi ser Fantastic Conference som ett viktigt steg i den riktningen. Genom att låta konferensen bestå av dessa tre ben skapar vi ytor för fantastiken som har saknats i Norden och en möjlighet för denna kultur att blomma ut, säger Johan Linder, projektledare för Arctic Game Week.

– Vi har hört mycket positivt om Nordsken och ser väldigt mycket fram emot att vara på plats för första gången. Det ska också bli spännande att se vilka nya samarbeten för berättande över olika format och plattformar som uppstår i möten med andra branscher, säger Karin Lemon, ansvarig förläggare på Bonnier Carlsen.

Fantastic Conference arrangeras 20:e maj i Skellefteå som en del av Arctic Game Week 2020 då branschfrågor, spelkultur och kreativitet lyfts fram i olika arrangemang längs norrlandskusten från Boden i norr till Skellefteå i söder. Läs mer på arcticgameweek.com.

Nordsken är det största kulturevenemanget av detta slag i Norden och drar drygt 10000 unika besökare till Skellefteå Kraft Arena 21-23:e maj. Nordsken fokuserar på fantastik inom litteratur, serier, film, tv-serier, konst samt digitala och analoga spel och besökarna är både familjer, inbitna fantaster och branschfolk.

Biljetter köps via Eventbrite.

Mer information om Nordsken.