Bonnier Carlsen, 2020-09-16

Foto: Kristian Bengtsson

En illustratör med örat tätt mot texten

"Jakobssons illustrationer är minutiöst genomarbetade, med örat tätt mot texten. Tillsammans (med Emma Karinsdotter, vår anm.) skapar de en bok som faktiskt öppnar blicken för läsandets och skrivandets särskilda magi.” skrev Expressens Martin Montelius i en lysande recension om Lisbet och Sambakungen: Livets hårda skola nyligen.

Vi har ställt tre frågor till begåvade illustratören Agnes Jakobsson:

Vad var svårast att rita?

Det är ganska svårt att rita känslor tycker jag. Om karaktärerna är glada/ledsna/arga/busiga och hur de ser ut i ansiktet/kroppsspråk då. Men det är också en av de roligaste sakerna att rita. Vissa saker är komplicerade att rita för att de har många delar tex. cyklar. Då brukar jag titta på en bild på en cykel och försöka förstå hur den hänger ihop.

Var något extra kul att rita?

Jag tyckte det var väldigt kul att få rita en tigerbrottningsmatch! Även om jag fick öva ganska länge på att rita tigrar först. Sen tycker jag det är jätteroligt att rita vardagsobjekt, alla roliga leksaker och kläder och cowboyhattar. Sånt som får bilderna att kännas mysiga och hemtrevliga. Och så är det roligt att rita Sixten för han gör så mycket roliga saker som man inte brukar se katter göra.

Har du tips för barn eller andra som gillar att rita och vill utvecklas?

Ett bra tips tycker jag är att titta på det man vill rita, kanske på en bild. Om man tex. vill rita en krokodil. Då kan man kolla på en bild på en krokodil och se hur många ben den har, vilken form på huvudet, om den är kort eller lång, om den har vassa tänder osv. Det är ett bra knep om man vill rita något men tycker det är svårt. Jag brukar blanda att titta på det jag ritar och att rita från fantasin. Båda är roligt! Och så ska man rita sånt man tycker är kul och komma ihåg att det inte gör något om det blir fel. För mig blir det fel hela tiden men det gör inte så mycket för det var i alla fall roligt att rita en teckning. Ett annat tips är att prova att rita saker på olika sätt. Man kanske kan prova att rita en blomma på ett nytt sätt, eller prova en ny form på ett hus. Eller blanda roliga saker som inte hör ihop i verkliga världen. Krokodilen kanske har en knasig hatt på sig eller jobbar på kontor.

Om Lisbet och Sambakungen. Livets hårda skola

För tre år sedan kom Lisbet och Sambakungen, Emma Karinsdotters debut för barn. Nu är det dags igen. I uppföljaren, Livets hårda Skola, börjar Lisbet skolan och Sambakungen får panik. Sambakungen ger bort 6:an i sina 67 år, så hon blir 7 år, precis som Lisbet. Ändå får hon inte börja i årskurs ett på Päronskolan. Vad gör man då? Man startar såklart sin egen skola! I alla fall om man är Sambakungen. Livets Hårda skola heter den. Livets hårda skola finns också som ljudbok.