Bonnier Carlsen, 2019-03-20

Foto: Stefan Tell. Illustration Oskar Jonsson

Fågelspaning med Ulf Nilsson

Fågelspaning är en serie på Sveriges Radio som bygger på boken Se fåglar av Ulf Nilsson och Oskar Jonsson. Det handlar om att upptäcka fåglarna som finns runtomkring oss, helt nära. Avsnitten är 12 minuter långa.

Varje gång barnbarnen kommer på besök får de en gåta av sin morfar. Tillsammans ger de sig ut på fågelspaning för att lösa dagens uppdrag. ”Glöm nu inte att lyssna på naturen” säger morfar.

Lyssna på Fågelspaning med Ulf Nilsson

Om Se fåglar

Detta är en personlig och rolig faktabok för alla åldrar – om fåglar! Handfasta tips om hur du börjar fågelforska, varvas med personliga iakttagelser och klargörande fakta, ackompanjerade av storslagna illustrationer av Oskar Jonsson. Spana, leta spår och läs. Bli bekant med dina vanligaste grannar!Här får du veta vilka fåglar som lever i vilken miljö: På din gård, i parken, i skogen, eller på stranden. Är det samma fåglar som bor där under olika årstider? Varför ser fåglarna ut som de gör? Kan det hänga ihop med vad de äter, hur de flyger, eller hur de lever?

Följ året i olika miljöer och dra slutsatser på egen hand med hjälp av de fantastiska illustrationerna! En typisk granne att lära känna är tornseglaren som bor under takpannorna. Det är en fågel som håller till i den tropiska regnskogen nästan hela året. Men som kommer till ditt hus för att lägga ägg och föda upp ungarna. För övrigt landar den aldrig! Den sover i luften. Den äter i luften. Den parar sig i luften. Vilka märkliga grannar du har ...