Bonnier Carlsen, 2022-11-10

Foto: Katinka Igelberg

Fantasytrilogi som hämtar inspiration ur vår svenska folktro

Vad är det som är så skrämmande men också lockande med svenska sägner och sagor ur vår svenska folktro? Det utforskar författaren Linda Åkerström i sin ambitiösa Bloksberg-trilogi. Den första delen Dödsdansen utkom 2021 och följs nu upp av Spiritus.

Linda Åkerström skriver gärna om relationer och placerar dem inte sällan i en värld med övernaturliga inslag. Idén till serien Bloksberg har sitt ursprung i sägnen om Hårgadansen, där djävulen spelade tills ungdomarna dansade ihjäl sig.

Vad var det som fick dig att skriva om just Hårgadansen?

Foto: Katinka Igelberg

Hela den historien är ju så fascinerande att man knappt kan sluta tänka på den och jag var bara tvungen att använda den på något sätt och det var fröet till Bloksberg-trilogin. Den handlar om hur ungdomarna i byn Hårga i Hälsingland en gång för länge sedan var på fest en lördagskväll. De dansade och roade sig när en underlig spelman kommer in i lokalen och börjar spela en melodi som de aldrig hört förr och som var helt oemotståndlig. De var bara tvungna att börja dansa till den, först för att den var så lockande, men ganska snart övergick glädjen i dansen till ren skräck, när de insåg att det inte gick att sluta dansa så länge spelmannen spelade

Linda berättar att hon i sin research gått upp för stigen upp på Hårgaberget och stått på platån där de sägs att dansen utspelade sig.

Hur kom det sig att det blev en ungdomstrilogi av sägnen?

När jag började skriva på Dödsdansen så tänkte jag inte att ”nu ska jag skriva en fantasy för ungdomar”, jag hade bara den här idén som florerade i huvudet och jag visste redan från början att den historien skulle utspela sig både i den vanliga världen och i en värld befolkad av väsen och varelser.

Jag är fascinerad av det där vibrerande lagret av att man inte riktig vet om det finns väsen och magi i världen eller inte, och av djupa skogar. Väsen och otillgängliga skogar kan vara både vänliga och helt livsfarliga och båda bär på hemligheter, det är något i det som drar. Jag tycker också att sägner och folktro är spännande och ibland är det något som hakar tag lite extra, som Hårgasägnen.

Har du alltid varit intresserad av fantasy-genren?

Jag gillar ju böcker (och filmer) med fantasy och övernaturliga inslag, som böcker av Holly Black, Leigh Bardugo, JK Rowling såklart, Suzanne Collins, Tolkien och så vidare, så steget från att läsa fantasy till att skriva själv var inte så långt.

Vad har vi att se fram emot i den tredje delen?

Det är då hela historien ska knytas ihop, frågor ska få svar och allt ska få en lösning. Heddys ursprung kommer upp till ytan, vi får svar på vad som händer med Heddy och Arves relation, vi får också reda på vilka band de övriga karaktärerna har till varandra och varför de har hamnat på de positioner de har. Och kommer Lucaz att genomföra sitt blodbad? Det blir förödelse, svek och lögner, mod, vänskap och kärlek, död och sorg. Det kommer också ett par inslag i slutet av boken som jag tror både förvånar och upprör, men trots det är fina på något sätt.

Om Linda Åkerström

Linda Åkerström är författare och journalist och har studerat medie- och kommunikationsvetenskap, samt flertalet kurser i skönlitterärt skrivande. Hon har tidigare gett ut bland annat en ungdomsroman och flera lättlästa böcker.

Linda Åkerström är uppväxt i Gästrikland, har bott på flera olika ställen i Sverige samt ett år i Danmark. För närvarande bor hon på en gård i Västmanland.