Bonnier Carlsen, 2024-06-20

Foto: Gabriel Liljevall

Fin du är – Om grooming, samtycke och sexualbrott på nätet

Hur känns det att hängas ut på ett exposekonto på nätet eller när någon tjatar på en att skicka nakenbilder? Och hur kan man tänka kring säkerhet och anonymitet på nätet?

I sin nya bok "Fin du är" hjälper författaren Caroline Engvall, specialiserad på sexualbrott mot barn, unga läsare att skydda sig mot grooming på nätet och bidrar till känslan att man aldrig är ensam.

Caroline Engvall är författare och journalist och är specialiserad på sexualbrott mot barn på nätet. 2008 kom den verklighetsbaserade storsäljaren 14 år till salu och Caroline har sedan dess utkommit med ett flertal uppmärksammade böcker i serien Nollan och nätet som belyser utsatthet och sexuellt utnyttjande av unga.

Brotten online är ett eskalerande samhällsproblem och mer än var fjärde tonåring har blivit kontaktad på nätet i sexuellt syfte av en person som är minst fem år äldre. Allt fler barn utsätter också andra barn för övergrepp.

Caroline Engvall:

Foto: Gabriel Liljevall

– Många barn som utsätts för sexualbrott på nätet tror att de är ensamma och att allt är deras fel. Därför blir de ofta tysta om det de är med om, vilket kan orsaka psykisk ohälsa. Det är viktigt att barn i denna ålder får lära sig var gränsen går så att de av misstag inte utsätter någon annan. Och att de förstår att skulden aldrig ligger på den som utsätts för brott. Jag vill att läsaren ska få kunskap om brotten som kan drabba vem som helst på nätet - men också ökad trygghet att våga berätta om dem. Därför har jag skrivit den här boken.

Karolina Nenzén, förläggare

– Boken "Fin du är" är verkligen något att hålla i handen för den unga läsaren, säger. Vi vuxna har sällan koll på vad som egentligen möter barn och unga i sociala medier och spelchattar, så även vi kan lära oss mycket av fallen som tas upp och hur vi kan stötta.

Om författaren

Caroline Engvall är författare, föreläsare och journalist specialiserad på sexualbrott mot barn och har skrivit över 30 böcker om ämnet.

Hon är organisationen Safe selfie academys grundare och driver ett flertal brottsförebyggande projekt. Caroline Engvall har emottaget ett flertal priser för sitt arbete, 2021 tilldelades hon bl. a Karin Söder-stipendiet för sina insatser för att lyfta frågan om sexualbrott mot barn på nätet och 2023 emottog hon ett av Guldäpplejuryns särskilda pris.

"Fin du är" utkommer 12 augusti.