Bonnier Carlsen, 2020-06-16

Foto: Frida Vega

Flora Wiström medverkar i Pocketpodden

Flora Wiström är aktuell med sin senaste roman Hålla andan som pocket. I Pocketpodden berättar hon om syskon som slåss tills blod och blåmärken. Flora Wiström vet vad det handlar om. Hon växte upp med två bröder och i romanen Hålla andan gestaltar hon dynamiken mellan två systrar och en bror. Som tre spetsar på en triangel skall de åt varsitt håll men sitter ändå ofrånkomligt fast i varandra.

Foto: Flora Wiström och Lisa Tallroth

Flora är också proffsbloggare, och så undrar Pocketpodden om det är bra eller dåligt för en författare?

Lyssna på Flora i Pocketpodden

Om Hålla andan

Det är Minas första sommar efter studenten och vännerna har vänt henne ryggen. Det blir inte bättre av att storasystern Daria aldrig har tid. Hon är tävlingssimmare och allas stjärna. Blixtrar målmedvetet fram genom vattnet.

En dag är Daria försvunnen. Garderoben är tom, passet är borta och Mina hänvisas bara till hennes röstbrevlåda. Vart har hon åkt, och varför? Oron gräver sig djupt i Mina. Hon cyklar till simhallen för att söka efter svar.

I simhallen finns omklädningsrummet där Cissi plockar hår ur golvbrunnarna. Där finns det heta plåttaket där de anställda röker gräs och gymmet där brodern Sam sommarjobbar. Där finns redskapsboden där man kan ha sex mot gnisslande flytdynor. Och där finns bassänger att sjunka i.

Mina tillbringar de två första veckorna av sommaren i simhallen. Och för varje dag blir det allt tydligare att Daria bär på stora hemligheter.

I Hålla andan utforskar Flora Wiström ämnen som kroppslighet och sexuellt maktutövande, prestationskrav och förbundet mellan syskon.

Sagt om boken

Hålla andan är en sällsamt träffsäker skildring av syskonskapets motsägelsefulla natur, där man kan vara någon närmast och samtidigt inte känna denna alls.” Barometern

”En stark och välskriven berättelse.” BTJ

”Flora Wiström har i Hålla andan skapat ett tilltal som är ogenerat och känns äkta ” ETC

Om Flora

Flora Wiström, född 1994, romandebuterade 2016 med Stanna. Hennes senaste bok Hålla andan utkom 2019. Flora Wiström är även verksam som bloggare och skribent.