Bonnier Carlsen, 2022-02-02

Flugor, kor och sniglar – och farfars prilliga get Maggan

Hugo "Sillen" ström är tillbaka!  Sillen och alla djuren av Anna Ehring och Moa Graaf är den tredje boken i serien. En mysknasig bokserie full av vardagsspänning för alla små och deras stora. Perfekt högläsning!

Tänk om det kan bli så som Sillen hör de vuxnaprata om: att Hedda flyttar in i Olssons hus! Då blir Sillen och Hedda grannar. Sillen vill visa henne allt! Särskilt alla djur som finns, för Hedda gillar djur. Men allt går på tok. Djuren är för många och de surrar, bits, bajsar och är liksom bara för mycket.

Frågestund med Anna

Vilken var den första boken du läste?

Minns inte den första boken men Solägget av Elsa Beskow tyckte jag särskilt mycket om. Jag var nog 6 år. Jag ville så gärna vara den där Skogs-Älvan som hittade en jätteapelsin i skogen som jag fick dricka nektar ur. Jag älskade bilderna och ville gärna tro att skogen jag själv lekte i som barn var full av det liv som utspelade sig i sagan.

Anna och Moa Foto: Linda Maria Birbeck

Vad är din största läsupplevelse?

En bok som verkligen grep tag i mig var Dvärgen av Pär Lagerkvist. Tycker om hans språk och att han vill säga något i allt han skriver. Sen återupptäckte jag Selma Lagerlöf som vuxen. Gösta Berlings saga är en favorit. Den innehåller allt som gör att jag inte vill lägga en bok ifrån mig, spännande handling. Ett tydligt språk som jag gillar, trots ett myller av personer och platser. Många fantastiska karaktärer som gestaltas med humor, sorg och värme. Dessutom har Selma en otrolig förmåga att beskriva olika miljöer och naturen på ett målande och vackert vis som gör att jag kan se det jag läser framför mig.

Vilken bok är perfekt för högläsning?

Apstjärnan av Frida Nilsson. Sen tycker jag att jag skriver högläsningsböcker till exempel Minoo och vinterskeppet är ju en vinterbok.

Vilken karaktär eller bokserie älskade du när du var barn/ung?

Varje gång jag var sjuk eller ville ha en stund för mig själv så läste jag alla mina Tintin & jag hade nästan alla. De fick mig att fnissa åt alla knasiga karaktärer och sen var det spännande handling. Dessutom tyckte jag mycket om bilderna och önskade att jag hade en hundkompis som Milou. Sen älskade jag Madicken. Kände igen mig i henne tror jag.

Vilken bok önskar du att du hade skrivit?

Hm... klurigt det där vad man önskar att man gjort eller kunde förmå istället. Jag försöker tänka att alla som skriver något får utgå ifrån vilka de är. Att det helt enkelt inte går att skriva som någon annan. För då kan skrivlusten upphöra på stubben. På samma vis som jag längtar efter att läsa något som griper tag i mig, är drömmen att skriva något som verkligen griper tag i många läsare.

Vilken bok borde fler upptäcka?

Dagboken. Alla borde ha en dagbok där de skrev ner sina tankar. Det är bra att ventilera dem på en hemlig plats.

Böcker i serien:

Sillen börjar skolan

"'Sillen börjar skolan' är rikt illustrerad med finstämda och samtidigt humoristiska och varma illustrationer av Moa Graaf och de passar ypperligt till textens ton och anslag." barnboksbloggen.se

Sillen får ett syskon

"Vårens bästa högläsningsbok för fem, sex, sjuåringar." Paula Högström SR P4 Stockholm

Om Anna Ehring

Anna Ehring  är bosatt med sin familj söder om Stockholm. Hon har studerat Naturvetenskap och gått Biskops Arnös författarskola sant har arbetat som skådespelare. Idag arbetar hon huvudsakligen med sitt skrivande och gör gärna författarbesök. Bland hennes senaste böcker är Miras Martin (2017), Minoo och vinterskeppet (2018) och senast Isaks universum (2019).

Om Moa Graaf

Moa Graaf är frilansande illustratör boende i västra Göteborg. Hon har varit verksam sedan 2016 och illustrerar bland annat barnböcker och läromedel. På ett fantastiskt, finurligt och fnissigt sätt illustrerar Moa Graaf Mer att läsa-böckerna om Sillen.