Bonnier Carlsen, 2022-06-17

Foto: Anna Hållams

Följ med Celia Svedhem på en djupdykning ner i haven

Visste du att bläckfisken har tre hjärtan och blått blod? Psykologen och skribenten Celia Svedhem fascinerades lika mycket som sina barn av det gåtfulla djuret som kan kamouflera sig, spruta bläck och tänka "med hela kroppen". Hon blev helt enkelt så nyfiken på de fantastiska djuren att hon beslöt sig för att skriva en bok.

Spännande möten blandat med härligt nördig fakta

Idén till debutboken Stora boken om bläckfiskar fick Celia när läste (ännu) en bok om dinosaurier för sina barn och såg en bläckfisk. Många frågor väcktes kring djurets ursprung och fysiologi. Bläckfiskar  – och att hitta mer fakta om dem – blev ett gemensamt intresse för henne och barnen.

Stora boken om bläckfiskar är illustrerad av Filippa Widlund. Hon älskar också bläckfiskar!

Förutom att arbeta som psykolog, skriver du litteraturkritik, krönikor och essäer, hur skiljer sig barnboksförfattandet åt från det övriga skrivandet?

Hm, vilken intressant fråga. Kanske att när jag skriver för vuxna så utgår det ofta ifrån samtal jag haft med vuxna; vänner eller kollegor. Och när jag skriver för barn så kommer idéerna från samtal jag haft med barn. Mina egna eller deras vänner.

Foto: Anna Hållams

Vad är det som förenar dina yrkesval, om något?

Nja, de har inte så mycket gemensamt tycker jag. Det är nog det jag gillar så mycket med att kombinera de båda – att det blir sån variation.

Vad är det häftigaste du har fått reda på om bläckfiskar när du gjort research till boken?

Det är så mycket! Att vissa kan flyga. Hur snabbt de kan kamouflera sig. Att hanarna har en tentakel som är kombinerad arm och snopp (!).

Kommer det en uppföljare? Och vad kommer den att handla om?

Ja, det är superkul – jag och Filippa är i full gång med en ny bok! Den kommer nästa år och ska heta Giftigt och farligt! 😃

Om Celia Svedhem

Celia Svedhem är född och uppvuxen i Stockholm, men bor numera i Jönköping med sambo och två barn. Hon är legitimerad psykolog men arbetar deltid som frilansskribent. Hon har i många år skrivit litteraturkritik, krönikor och essäer för bland annat Jönköpings-Posten, Göteborgsposten, Tidningen Vi och Psykologtidningen. Med Stora boken om bläckfiskar debuterar hon som författare.