Bonnier Carlsen, 2023-04-06

Första delen i en ny gamingserie

Luckan i level 23 är den första delen i Jenny Bichos gamingserie. Vi får följa Joar och Axl som länge letat efter en kista i spelet Treasure för att kunna levla till nästa nivå. De gör en märklig upptäckt. Längst inne i en tunnel hittar de en hemlig lucka i taket som leder in i kontrollpanelen – en spegelvänd värld där de kan ändra inställningarna och styra spelet själva. Plötsligt kan Joar och Axl få massor med liv, springa fort och hoppa jättehögt, och dessutom hämnas på de oschyssta spelarna Cobra och Killer. Men de anar inte att deras framfart får ödesdigra konsekvenser, långt utanför Treasures gränser …

Här kommer några snabba frågor till författaren.

Berätta kort vad är Treasure för något?

Treasure är ett äventyrsspel där spelarna löser gåtor, hittar nycklar och skatter för att komma till nästa nivå. Boken handlar om 12-årige Joar, som spelar Treasure tillsammans med gejmern Axl, men det handlar även om Joars liv både hemma och i skolan.

Är du själv en gamer? Vad har du själv för erfarenhet av data/tv-spel?

Hm, jag vågar nästan inte erkänna detta, men jag har knappt någon erfarenhet av dataspel alls. I början av 90-talet bodde jag ihop med en kille som spelade Super Mario Bros och jag tyckte att det var jättetråkigt när han bara ville spela. Och om man tycker att Joars mamma är hård i böckerna så är det ingenting mot hur jag har varit, för mina barn har nästan inte fått spela alls. Egentligen är det ganska konstigt att jag har skrivit den här boken, men oj vad mycket nytt och roligt jag har lärt mig om gejmare och deras värld.

Du har tidigare skrivit om käpphästar, hur skiljer sig skrivandet mellan de olika serierna?

Hästar kan jag, så där har det varit mer att försöka beskriva så som det är. När det gäller Treasure så har jag hittat på både spelet och allt som händer, så nu har jag fått använda mig mer av fantasin.

Vad var roligast med att skriva om en dataspelsvärld, som i boken om Treasure?

Eftersom det är ett dataspel så finns det ju egentligen inga begränsningar och det är otroligt roligt när man kan låta saker bara hända. Jag har precis skrivit klart uppföljaren och i den händer allt mer oförklarliga saker, både i spelet och i verkligheten. Det är tur att det bara är påhittat!

Om Jenny

Jenny Bicho är född 1972 och uppvuxen i södra Stockholm. Hon är journalist och dokumentärfilmare, och förutom att hänga i stallet eller skriva böcker, driver hon bland annat ett produktionsbolag inom film och foto. Hon är dessutom mamma till fyra barn och förklarar att böcker och läsningen alltid varit en stor del av familjens liv:

”Jag tycker inte om att leka, däremot älskar jag alla former av berättande. När barnen var små läste jag mycket för dem eller så hittade vi på egna berättelser, som vi gestaltade på olika sätt. När yngsta dottern blev stor nog att läsa själv, fick jag plötsligt tid över att skriva ner alla mina berättelser. Resultatet blev serien om Vilde, som är inspirerad av dotterns käpphästintresse.

Det bästa med berättelser, tycker jag, är att man får möta människor, miljöer och tankesätt som man kanske aldrig skulle stöta på annars. Att skapa en historia som väcker känslor och ger nya insikter om sig själv eller världen, är det finaste jag kan tänka mig.”