Bonnier Carlsen, 2017-12-07

Foto: Stefan Tell

Förvandlingen – ny bilderbok av prisbelönta Anna Höglund

Anna Höglund är en av Sveriges främsta och mest nyskapande illustratörer. I Förvandlingen (utgivningsdag 15 jan. recensionsdag 29 jan.) har hon inspirerats av Elsa Beskows klassiska saga Tripp, Trapp, Trull och jätten Dum-dum. Det är en berättelse om mod, list och överlevnad, illustrerad med etsningar.

En flicka bor med sin pappa som är riddare. Men en dag måste han bege sig iväg för att kämpa mot en jätte som förstenar alla människor med sin blick. Flickan blir ensam kvar. Tiden går och till slut inser hon att hon måste leta reda på pappan och rädda honom från jätten.

– Förvandlingen bygger på en saga jag hörde som barn. Tripp, Trapp, Trull och jätten Dumdum, av Elsa Beskow. Avsiktligt läste jag inte sagan på nytt som vuxen utan utgick från minnet av den. Det är intressant att fundera över varför man minns det man minns. Och hur man som barn gör om berättelser för att de ska passa de egna behoven. Som att bearbeta något, förstå eller förbereda sig för något i livet, säger Anna Höglund

Hur är din relation till Elsa Beskow?

– Den här sagan är mitt bästa Elsa Beskow-minne. Hennes bilderböcker upptäckte jag senare och blev djupt tilltalad av hennes förhållande till växterna och naturen överhuvudtaget.

Sagt om Förvandlingen

”Det enkla språket rymmer en tonsäker exakthet samtidigt som en laddad sagoatmosfär växer fram i bilderna, skapade som etsningar, i finstämda gråtoner och ett fåtal kontrastfärger. Illustrationerna är som små konstverk, de fängslar med sin förtätade stämning och starka inlevelse. Det här är en underbart skildrad saga, ett verkligt bildäventyr. ” Boel Peterson, BTJ-häftet nr 3, 2018.

Anna Höglund
Anna Höglund är en av Sveriges främsta barnboksskapare och har samarbetat med författare som Ulf Stark, Barbro Lindgren och Ulf Nilsson. Hon har tilldelats en mängd priser, bland annat Elsa Beskow-plaketten, Deutscher Jugendliteraturpreis, Augustpriset och Heffaklumpen. 2016 tilldelades hon Astrid Lindgren-priset.

För mer information, intervjuförfrågningar och recensionsexemplar, kontakta:

Jenny Helldahl
08-696 80 78, 076-526 09 80
jenny.helldahl@bonnierforlagen.se

Bonnier Carlsen – En bok för varje barn
Bonnier Carlsen är ett av Sveriges ledande barnboksförlag. De omkring 120 nya titlarna per år är både svenska originalproduktioner i text och bild, och utländska böcker i översättning. Vi ger ut böcker för barn och ungdomar i alla åldrar, med olika intressen, behov och förmågor.