Bonnier Carlsen, 2021-02-23

Fotbollsdrömmar och den hårda verkligheten

Philip O'Connor och Haidar Hajdari är journalister med ett förflutet i fotbollslaget Kista Galaxy. De har tidigare skrivit reportage tillsammans om allt från Champions League till flyktingkrisen. Böckerna om Svea United är Philip och Haidars första bokprojekt: När allt står på spel och Utan offer, ingen seger. Sport och moraliska dilemman i två bladvändare!

Frågestund med Philip och Haidar

Berätta kort om er bakgrund, vilka är Philip och Haidar? Hur hittade ni varandra?

Vi träffades genom fotbollsklubben Kista Galaxy när den började för cirka tio år sedan. Haidar var en ung och eldig mittfältare från Husby, Philip var en Kistabo som gick till matcherna och fotade innan han blev också en del av klubben som spelare och styrelsemedlem.

Foto: Stefan Tell

Vi blev vänner via fotbollen – diskussioner, matcher, tjafs och allt möjligt, båda om Galaxy men också om fotbollen i stort. Vid sidan av planen diskuterade vi olika projekt och det ledde till bland annat en hel del journalistiska jobb tillsammans i fotbollens tecken, i både Sverige och USA. Ju längre man känner varandra desto mer blir man en del av varandras liv. En stark vänskap växte fram baserad på det vi har gemensamt – kärlek till sporten, familjen och orten och dess människor.

Ni är aktuella med två böcker om Svea United. Vad handlar böckerna om?

Första boken När allt står på spel handlar om en Husbygrabb som blir erbjuden pengar för att fixa en match i Allsvenskan. Han och familjen behöver verkligen pengarna men ska han verkligen riskera hela karriären för något så kortsiktigt?

Ämnet är högaktuell i Sverige och hela världen och det finns inga enkla svar. Vi försökte se problematiken från alla möjliga vinklar samtidigt som det ska kännas trovärdigt och äkta hela vägen.

Uppföljaren Utan offer, ingen seger handlar om Niko från Rosengård som blir lovad guld och gröna skogar för att skriva på ett proffskontrakt, men verkligheten när han kommer till storstan blir en annan. Han hamnar i en tuff konkurrenssituation med en annan, mer erfaren spelare i truppen och han utsätts för mobbning. Står han ut kan han nå till Champions League med Svea United, pallar han inte så får han åka hem till Skåne med svansen mellan benen – vad är han beredd att offra för att lyckas som fotbollsproffs?

Vem är er tänkta läsare?

Böckerna är i första hand riktade till unga som är lika fotbollstokiga som vi är men som kanske inte känner igen sig själva i utbudet på bokhyllan. Detta sagt tycker vi att äldre kommer också att gilla dem - det går undan när vi skriver och fotbollen står i centrum! VI ser också att böckerna kan användas i klassrummet och har till och med tagit fram material för att hjälpa lärare få ut det mesta från dem. Vi vet båda två hur viktig läsning är för att nå framgång i livet, och vi vill göra allt för att hjälpa till för den planen – men mest vill vi skapa rafflande berättelser!

Slutligen, vad önskar ni att läsare ska ta med sig av era berättelser?

Vi vill att läsarna ska känna sig sedda, att de känner igen sig själva och sina drömmar och den sporten de älskar i det vi skriver. Vi vill också att de ska tänka på de frågor som ställs och de val man får göra i det här livet, och vad som är viktigt för dem när de väl ska göra det. Slutligen vill vi att de ska känna en glädje i läsning, att det här är något för dem och att de vill fortsätta hitta nya böcker - och för våran del får det gärna vara ännu fler Svea United-böcker!

Om När allt står på spel

Efter ett mål på straff i sin allsvenska debut för Svea United ligger världen för 17-årige Malik Mannehs fötter, men utanför planen är livet inte lika lätt. Med en sjuk mamma, ett berg av räkningar och utan ett riktigt A-lagskontrakt behöver talangen snabbt få tag på pengar för att de inte ska bli vräkta.

När Abbe, som de tidigare bodde granne med, dyker upp och erbjuder tusentals kronor för att Malik ska missa en straff i en viktig match är lösningen i sikte. Men är han beredd att riskera sin lovande karriär? Kan han ta emot en muta för att fixa en match? Finns det ingen annan utväg? Vad ska Malik göra när allt står på spel?

Om Utan offer, ingen seger

Niko från Rosengård är en skicklig fotbollsspelare. När det uppstår ett akut problem i laget Svea United blir han lovad guld och gröna skogar för att skriva kontrakt. Men när han väl landar i storstaden inser han att en annan spelare har blivit lovad samma sak. De ska nu fajtas om samma position i truppen. Den andre spelaren är dessutom äldre och mer erfaren och börjar direkt mobba Niko i ett försök att få honom att ge upp.

Niko får nytt hopp när han träffar Malik. Kanske kommer han att lyckas hitta tillbaks till självförtroendet? Men frågan är vem den där tjejen som försöker hjälpa honom hitta rätt i klubben egentligen är, och om hon verkligen vill det bästa för honom? Som vanligt blir inte allting som man tänkt i fotbollsvärlden...