Bonnier Carlsen, 2023-09-14

Foto: Stefan Tell

Frida Malmgren: "Jag är förtjust i skvaller, och inga uppdiktade historier kan slå det som hänt på riktigt"

Vem kom på vattentoaletten? Hur kommer det sig att våra världskartor ser ut som de gör, och hur bygger man den största takkupol som världen skådat? Och vad var det egentligen Galileo Galilei såg i sitt teleskop, som gjorde påven och hans män så rasande? Alla tiders uppfinnare & vetenskapare är en rikt illustrerad, faktafylld och rolig bok om renässansens uppfinnare och vetenskapare.

Foto: Stefan Tell

Frida Malmgren, serietecknare och författare, berättar i text, bild och serier om sju av tidsperiodens mest berömda vildhjärnor. Läs om storslagna uppfinningar, idéer och personer som har format vår värld. Vi fick en pratstund med Frida.

Hur kommer det sig att du är så intresserad av historia?

– Hur kan man inte vara det? Det finns ju inget bättre! Historien har allt som gör människan intressant: spänning, drama, och humor. Jag är förtjust i skvaller, och inga uppdiktade historier kan slå det som hänt på riktigt. Och historien hjälper oss att se oss själva när vi kan jämföra våra liv med till exempel en renässansfurstes eller medeltida skomakares liv.

I boken får vi följa ”sju påhittiga personer, som alla levde då renässansen spreds över Europa” (runt år 1300–1600),

Hur gjorde du ditt urval till boken?

– Det var utmanande, för jag ville att de inte bara hade en viktig uppfinning, utan att de även tillsammans förklarar framväxten av den moderna tiden. Därför är några spännande, mer okända namn med, som Mercator och Orban. Mercator till exempel, skapade det än idag vanligaste sättet att göra kartprojektioner, vilket var avgörande för de sjöfarare som vid den här tiden började segla jorden runt.

Vilka historiska händelser under renässansen har gjort absolut störst avtryck anser du?

– Konstantinopels fall, Luthers texter och reformationen, Copernicus teori om den heliocentriska världsbilden och Galileis studier som bekräftade den. Columbus resa som ledde till kolonialisering och det columbianska utbytet. Utvecklingen av centralperspektivet inom konsten och de renässanskonstnärer som använde det.

Vad har förvånat dig allra mest i ditt arbete med boken?

– Det kanske inte är förvånande, men jag upphör aldrig att fascineras av tanken på en tid där gemene man inte kunde läsa och även kungligheter ägde max ett handfull böcker, och vilken revolution som boktryckarkonsten var. Det förändrade inte bara den stora världen i ett rasande tempo, utan förändrade oss som människor. Och det är väl därför renässansen, denna brytpunkt där den moderna tiden växte fram, är så spännande.

Vad kan vi lära oss av historien?

– Det finns alltid något att lära sig, just renässansperioden tycker jag påminner mycket om vår tid. Precis som då är vi uppe i en medierevolution, och det går att se samma argumentation om tex reglering då som nu.

På tal om en av bokens huvudpersoner, renässansmänniskan Leonardo da Vinci, är du själv utbildad psykolog, har skapat den framgångsrika serien Tjejerna på höjden, målar muralmålningar (!) och kan numera även titulera dig författare, samt så har du medverkat som relationsexpert på Aftonbladet TV.

Ser du några likheter mellan dig själv och mästaren Leonardo?

Foto: Stefan Tell

Haha, tack, bästa frågan jag fått! Jag gillar Leonardo starkt, för han är så mänsklig i all sin genialitet. Och precis som han är jag dålig på att avsluta projekt, men där slutar nog likheterna tyvärr. Sen tror jag att det är omöjligt att vara en renässansmänniska idag. Vi har för mycket kunskap att förhålla oss till, så det går inte att vara expert på allt.

Alla tiders uppfinnare och vetenskapare är tänkt att följas upp av flera böcker, vilket ämne står näst på tur?

Det är hemligt än så länge! Men jag kan avslöja att det ska handla om samma period.

Slutligen, om du fick välja fritt, vilken tidsålder skulle du helst besöka?

Nu har jag mentalt vandrat runt i renässansens Florens i över ett år, och även om det lär ha varit en farlig plats hade det varit så spännande att få vara där när Leonardo, Machiavelli och Michelangelo vandrade runt i staden.