Bonnier Carlsen, 2022-09-05

Foto: Caroline Andersson Renaud

Hanna Bergenkulls bok hjälper barnfamiljer att sova

Hanna ”Sömncoachen” Bergenkull är diplomerad sömnrådgivare och aktuell med Visst kan Sally Säl sova. Boken om förskolesälen Sally är uppföljaren till den populära debuten Visst kan Lillis Räv sova, som legat på topplistorna sedan släppet för två år sedan. Den nya boken riktar sig till något äldre barn i förskoleåldern, 2–4 år.

Här berättar Hanna om Visst kan Sally Säl sova, och delar med sig av sina bästa råd för att få sömnen att fungera.

Möt Hanna Bergenkull

Hur kom det sig att du började intressera dig för sömn och speciellt sömn för små barn?

För mig var det lite av en chock att bli mamma när min äldsta dotter kom för 14 år sedan.

Det mesta var svårt och vi sov väldigt lite. Viljan att hjälpa min dotter att sova bättre och få dagarna att fungera var stor så jag leta intensivt efter handfasta råd om hur jag kunde införa rutiner som gjorde att hela familjen sov bättre och mådde bra!

Vad är det vanligaste problemet hos föräldrar du träffar i ditt arbete som sömncoach?

Det vanligaste problemet är svåra och utdragna läggningar. Det är också vanligt med många uppvak på natten.

Ofta beror stöket på flera olika saker, såsom barnets personlighet och ålder, förälderns personlighet - så som oro och stress, för lite kunskap om små barns sömn samt att man saknar en plan för hur man inför nya rutiner

Hur kan boken Visst kan Sally Säl sova? hjälpa föräldrar ”i nöd”?

Sally Säl ger föräldern enkla och tydliga tips på hur man arbetar med saker som många föräldrar till förskolebarn upplever som utmanande, tex hämtningar på förskolan och läggningen på kvällen. Dessutom får förälder och barn följa med Sally Säl och se vad som händer på förskolan och på kvällen när det är dags att sova. Boken är skriven och illustrerad med stor omtanke och värme som jag tror både föräldrar och barn känner av!

Vad är dina tre bästa råd för att få sömnen att fungera på ett bättre sätt?

  1. Håll dig till ungefär samma kvälls- och läggningsrutiner varje dag.

Förslag på kvällsrutin: kvällsmacka, tvätta sig och ta på pyjamas, läsa en bok och klia på ryggen. Ett gott skratt och bus kan också vara en del av kvällsrutinen, du kan tex flyga flygplan med barnet hela vägen till sängen. Glad känsla bygger er relation och att skratta, busa, leka kan hjälpa barnet att sova skönare - och dig förälder!

Förslag på läggningsrutin: klappa om ditt barn när det ligger i sängen, förslagsvis 10 minuter. Lämna rummet innan barnet somnat. Du kan säga något åt det här hållet: "Sov så gott hjärtat, vi ses imorgon! nu ska jag gå och diska, du hör mig när jag är i köket!"

  1. Lägg innan du ser trötthetssignalerna, förslagsvis 30 minuter tidigare. Speciellt intensiva dagar på förskolan!
  2. Våga vara en tråkig förälder, det är okej att vara det när läggningen drar ut på tiden. Du kan till exempel säga: "Imorgon läser vi en bok till! Ska du lägga fram boken så vi kommer ihåg just den imorgon?" Eller, "Imorgon lovar jag att klia dig på ryggen igen, men nu blir det inte mer!

Möt Sally Säl

Om Visst kan Sally Säl sova

Visst kan Sally Säl sova bygger både på Hanna Bergenkulls egna erfarenheter som mamma och sömnrådgivare och innehåller fakta från sömnforskare, barnpsykologer och förskolepedagoger. Maria Trolle står även den här gången för de vackra illustrationerna.

Saga, sömnkunskap och avslappningsövningar

Boken om Sally Säl är uppdelad i tre delar: första delen är en saga där läsaren får hänga med Sally på förskolan och se vad som händer på kvällen när hon ska gå och lägga sig. Andra delen ger föräldrar kunskap om barns sömn och vad man kan göra för att förbättra sömn som inte fungerar. I bokens sista del finns avslappningsövningar som hjälper både stora och små.

 ”Min förhoppning är att Sally Säl hjälper dig göra vardagen lite lättare, ännu roligare och mer utsövd! Boken hjälper dig hitta vägar där du jobbar med ditt barn och ger utrymme att lyssna in. Boken tar också upp att det faktiskt är okejatt vara en tråkig förälder ibland som vågar ta ett beslut och stå för det”, säger Hanna “Sömncoachen” Bergenkull.

Om Hanna Bergenkull

Hanna Bergenkull är mamma till tre döttrar, diplomerad sömncoach, utbildad pedagog och handledare. Varje år hjälper hon hundratals föräldrar via sin sömnskola online och tusentals via sitt författarskap. Hannas passion är sömn och att guida föräldrar hur de hjälper sina barn att sova tryggt och tillräckligt – i full övertygelse om att en förälder alltid finns där och att de aldrig är övergivna.