Bonnier Carlsen, 2021-05-03

Hej Bajskorv! En skitbra bok med svar på bajskorvslivets stora frågor

I Henrik Hallgrens bok Hej Bajskorv! får vi lära känna den glatt pruttsjungande familjen Bajskorv. Kika in i deras dagliga liv, där vardagen handlar om allt från rörelserna i tarmarna och den enda älsklingsfärgen till släkthistoria och uppfriskande bad i toalett-turkost avloppsvatten.

Henrik Hallgren har skrivit och illustrerat en helt igenom supersnygg och minimalistisk bajskorvsbok. Vad kan vara roligare än att få vinka till bajskorvarna, sjunga med dem och se hur de hoppar i toavattnet! I den här interaktiva roliga bilderboken får Henrik till uttrycken i figurerna på samma enkla (men svåra) sätt som Inger & Lasse Sandberg lyckades med i den lilla figuren Tummen. En skitbra bok helt enkelt!

Vi har ställt några snabba frågor till Henrik

Berätta lite kort, vem är Henrik?

Sjuttiotalist, född och uppvuxen i Salem söder om Stockholm. Har ritat sedan jag var liten. Serier framförallt. Drömde som ung om att bli serietecknare eller att jobba med tecknad film. Skrev faktiskt brev till Disney (fortfarande inte fått svar). Efter gymnasiet försörjde jag mig som illustratör under några år, gick Beckmans och började experimentera med film. Idag arbetar jag som reklamfilmsregissör i Sverige och internationellt.

Var kom berättelsen bakom Hej bajskorv! ifrån?

Jag har alltid ritat mycket tillsammans med vår dotter Amina, och det var vid ett av de tillfällena när hon var i 5-årsåldern som grunderna för berättelsen tog form. Det började med titeln ”Hej bajskorv!” som kom från henne. Då gjorde jag den i form av en serie, men sedan ritade jag vidare på den på lediga stunder och gjorde ut ett exemplar som en bilderbok som hon fick på sin sista dag i förskolan.

Foto: Stefan Tell

Vem är din tänkta läsare av boken?

Självklart barn i kiss- och bajsåldern, men tror att även deras föräldrar kommer att uppskatta den. Boken är till viss del interaktiv och jag hoppas att det kan bli en lika kul stund tillsammans för andra som den varit här hemma.

Växer man någonsin ur kiss-och bajsåldern tror du?

Fram till det att vi fick barn har jag själv aldrig varit speciellt mycket för ”prutthumor”. Men att se min dotter kikna av skratt varje gång hon själv eller någon annan sade ett ord som prutt, då smalt man ju. Och nu med boken och de här karaktärerna som jag kommit att älska så är det väl inget att hymla om att jag i alla fall är i bajsåldern.