Bonnier Carlsen, 2020-09-20

Foto: Stefan Tell

Helena Bross favorit bland barnen i Lund

Helena Bross är den svenska författare som fått flest röster i Sommarboken. Varje år arrangerar Lunds kommunen Sommarboken som riktar sig till barn 6–16 år. ”Läs sex böcker och få en från ditt bibliotek". Efter läsningen fyller barnen i ett häfte där de skriver vilka böcker de läst, vad de handlade om, vilken typ av böcker det är och så sätter de betyg. I år var det 1067 barn som deltog och tillsammans läste de 6402 böcker.

En hälsning från Helena:

Daniella Melin, bibliotekarie som har arbetat med Sommarboken i många år:

För andra sommaren i rad har barnen valt ut vilken bok de tyckt bäst om när de gjort Sommarboken. I år var Helena Bross den svenska författare som fick flest favoritröster vilket är fantastiskt roligt. Med serier som Klass 1B och böckerna om Axel och Omar har Helena Bross varit en solklar favorit hos barnen många år i rad. Genom topplistan har vi dock fått det svart på vitt för här är det verkligen läsarna som fått tycka till. Sommarboken är ett fantastiskt sätt att möta barnen och prata läsning, i mötet finns möjlighet till så många fina samtal utifrån deras läshäfte. Läshäftet är numera även utformat med hjälp av barnen där de har fått välja frågor och bestämma utseende på poängsättning, och därmed varit delaktiga i layouten. Det är tydligt att många barn är oerhört stolta över att ha varit med i Sommarboken och genom läshäftet kan de se sin egen läsutveckling. Topplistan har för oss inneburit att vi får en överblick över vilka böcker som barnen inte bara läser utan tycker allra bäst om!

Om Helena Bross

Helena Bross, född 1950, är utbildad lågstadielärare. Hon började sin skrivarbana började med att jag skrev ett debattinlägg i en skoldebatt i DN i slutet av 70-talet. Sedan kontaktades Helena av Lärarförbundet och skrev studiematerial för dem. Hon blev också krönikör i Lärarnas Tidning.

Helena Bross första böcker kom ut 1987 på Bonnier Utbildning. Därefter har det följt en mängd böcker, däribland lättlästa böcker för barn i åldern 7–9 år.

Helena: ”Det är viktigt för mig att skriva lätta och roliga böcker som handlar om barns vardag. Sådana böcker fanns inte när jag var liten, även om behovet fanns. Barn behöver läsa mycket, mycket för att bli goda läsare. Läslusten måste väckas tidigt och jag vill hjälpa till med det. Det roligaste jag vet är när jag ser nybörjarläsarna läsa mina böcker och skratta.”

Klass 1b: Skynda, skynda

Helena Bross succéserie om kompisarna i ”Klass 1b” är lättlästa böcker för nybörjarläsare där både killar och tjejer kan känna igen sig. I dag är det stressigt värre. På morgonen måste Linus och mamma skynda sig till skolan. Efter skolan är det bråttom till fritids och på kvällen har Linus fotbollsträning. Dessutom måste mamma handla på hemvägen innan Linus kan äta lite snabbt. Till slut orkar Linus inte skynda sig mer! Det är inte kul! Det enda han vill är att ta det lugnt och leka med Edvin …

Axel och Omar: Titta en kanin!

”Titta en Kanin!” är den nittonde fristående boken i Helena Bross populära serie om kompisarna Axel och Omar. Perfekta böcker för nybörjarläsare med kort text och enkla ord i versaler. Axel och Omar gungar i parken. De drömmer om att få ett eget husdjur. Då ser de något som rör sig. En jättesöt kanin! Tänk om den kunde bli deras? Kadri Ilves varma illustrationer gör det lätt att känna igen sig.