Bonnier Carlsen, 2024-05-24

Foto: Stefan Tell

Historien om Sverige med Farah – nu i bokform

Följ med i historien om Sverige från stenåldersjägarnas ankomst till metallernas tid och vikingarnas äventyr. Här berättas om gömda skatter, heliga älgar och mystiska ritualer, men också vilka som åt delfin till middag och hur skridskor såg ut för över tusen år sedan.

Nu kommer den första boken av fyra baserad på den populära dokumentärserien: Historien om Sverige med Farah. Boken är Farah Abadis debut, skriven tillsammans med Anna Sommansson Richter. SVTs storsatsning Historien om Sverige och dess version för barn Historien om Sverige med Farah har setts av över en miljon tittare. I barnens version gör Farah Abadi nedslag i vår historia – från istiden fram till våra dagar – och funderar över hur människor har haft det genom tiderna.

Farah Abadi:

– Jag har alltid haft ett stort intresse för historia och brinner lite extra för att barnen ska få sin plats i historien. Att få bokdebutera för barn i detta ämne är en dröm.

Foto: Stefan Tell

Anna Sommansson Richter:

– Att göra tv-serien tillsammans med Farah var väldigt roligt. Det känns extra lyxigt att nu få göra böcker där vi har större möjlighet att berätta mer och få med fler detaljer – inte minst tack vara Anders Nybergs fina illustrationer.

Stenåldersjägare och bönder

I den första delen av Historien om Sverige med Farah möter vi stenålderns jägare, de första bönderna, och tar oss ända till metallernas tid. Träd in i en värld av mystiska riter, bronsskatter, giriga härskare och äventyrslystna krigare. Du får också veta när man började använda byxor och äta bröd.

Tillsammans med författaren Anna Sommansson Richter vägleder Farah Abadi oss på den spännande resan genom Sveriges historia. Boken innehåller bilder från tv-serien, foton från museisamlingar, och teckningar av Anders Nyberg, en av våra främsta illustratörer och faktaboksskapare för barn.

Andra delen i serien utkommer i oktober 2024. I den kan man läsa om riddare, pesten och Vasa.