Bonnier Carlsen, 2020-02-12

Hungerspelen är tillbaka

Den 19 maj är det världssläpp för den fjärde boken i Suzanne Collins kultförklarade dystopiska berättelse Hungerspelen. I Balladen om sångfåglar och ormar får vi följa händelserna som skedde 64 år innan Hungerspelen-trilogin utspelar sig.

Balladen om sångfåglar och ormar tar sin början på morgonen inför den tionde "Slåttern", ceremonin där regimen väljer ut vilka två ungdomar från varje distrikt som ska delta – och med all sannolikhet slaktas – i Hungerspelen. Vi får följa 18-årige Coriolanus Snow, långt innan han blir den fruktade diktator vi känner honom som i de tidigare böckerna. Regimen påstår att Hungerspelen hålls för att bygga upp en stark, trygg och lydande nation. Men är det verkligen det samhället som folket vill leva i, och till vilket pris? Med denna fjärde bok om Hungerspelen tar Suzanne Collins upp viktiga och ständigt aktuella frågor om auktoritet, våldsanvändning och vad som egentligen definierar att vara människa.

Susanne Collins:

Med den här boken ville jag utforska vår sanna natur, vilka vi är, och vad vi anser krävs för vår överlevnad. Boken utspelar sig under ”återbyggnadsperioden” tio år efter kriget, den period som vanligtvis refereras till som Den Mörka Tiden, där landet Panem kämpar för att ta sig tillbaka på fötter. Den här tiden skapar en bra grund för karaktärerna att brottas med de här frågorna och deras syn på vad det egentligen innebär att vara människa.

Hungerspelstrilogin

Hungerspelstrilogin består av Hungerspelen (2008), Fatta eld (2009) och Revolt (2010) Böckerna har toppat bästsäljarlistorna på New York Times, USA Today, Wall Street Journal och Publishers Weekly. De har publicerats i 54 länder och gjort succé över hela världen. Filmatiseringarna med Jennifer Lawrence i huvudrollen som Katniss Everdeen slog publikrekord och drog in 3 miljarder dollar i biljettintäkter. Katniss Everdeen har varit med på Time Magazines lista över The 100 Most influential People Who Never Lived. Tidningen The Atlantic har kallat Katniss “the most important female character in recent pop culture history” och Generation Z (födda ca 1997 – 2017) kallas också Generation Katniss eller Generation K.

Om Suzanne Collins

Suzanne Collins har sedan 1991 skrivit en mängd TV-manus för barn- och ungdomsprogram. Under ett sådant uppdrag kom hon i kontakt med en barnboksförfattare som övertalade henne att försöka skriva böcker. 2016 tilldelades Suzanne Collins Authors Guild Award for Distinguished Service to the Literary Community med motiveringen att hon med sina böcker har visat hur man med litteraturens kraft kan förändra människors liv och väcka en livslång kärlek till böcker.