Bonnier Carlsen, 2019-12-17

Bonnier Carlsens titlar hyllas på världens listor

Internationella listor

Goodreads

Goodreads medlemmar har röstat fram John Greens hyllade roman Förr eller senare exploderar jag till årtiondets bästa bok.

John Greens berättelse om 17-åriga Hazel som är cancersjuk, och hennes kärlekshistoria med Augustus, före detta cancersjuk, har dragit fram som en storm över världen. Det är en bok om att vara ung och ändå stå med ena foten i graven. Om att tro att man aldrig mer kommer att bli glatt överraskade och om att få sin sista önskan uppfylld.

Entertainment Weekly

Entertainment Weekly har med Nicola Yoons Idag är allt, John Greens Förr eller senare exploderar jag och Rock Riordans Den försvunne hjälten (del 1 i serien Olympens hjältar) på listan över årtiondets bästa ungdomsböcker.

Idag är allt är en hjärtskärande historia om Natasha och Daniel - två tonåringar med helt skilda problem som av en slump möts på en gata i New York. En roman om att aldrig riktigt duga för sina föräldrar, om att veta att man inte får stanna i landet man är född i - men också om kärlek som uppstår när man minst anar det och om hur varje litet val kan få stora konsekvenser.

Rick Riordans böcker om halvguden Percy Jackson är en megasuccé som fått ungdomar över hela världen att läsa om grekisk mytologi. Den försvunne hjälten är den första delen i fortsättningen ”Olympens hjältar”. Våra hjältar har nu blivit äldre och gänget från halvblodslägret måste samarbeta med barn till de romerska gudarna för att rädda världen.

New York Times

Percy Jackson har nu legat i 10 år på New York Times bestsellerlista över bokserier.

Percy Jackson är en bokserie om en kille som upptäcker att han är son till den grekiska havsguden Poseidon. Böckerna har sålt mer än 175 miljoner exemplar i hela världen, översatts till 37 språk och blivit till två Hollywoodfilmer. Tidn

En guide till Rick Riordans böcker finns här.

Svenska listor

Tidningen Vi

Mördarens apa av augustprisvinnaren Jakob Wegeliu finns med på Tidningen Vi:s lista över decenniets bästa barn- och ungdomsböcker.

Mördarens apa är en makalös och vindlande historia om ett gåtfullt mordfall. Berättelsen rör sig från Lissabons nattliga hamnkvarter, över de stora oceanerna, till mysterierna vid en indisk maharadjas hov. Det är en historia om mörka hemligheter och svåra brott, men även om oväntad vänskap, hopp och förlåtelse.

Dagens Nyheter

I döden för dig av Maria Ahlsdotter och Mian Lodalen, samt Ulf Stark Sagosamling finns med på DN:s lista över årets bästa barn- och ungdomsböcker.

Det är mycket som inte står rätt rätt till i Smultronkullen, men de flesta barn sover åtminstone inomhus. Det gör inte Nina. Hon sover på balkongen. Inne i lägenheten bryter nämligen Ninas styvpappa långsamt ner familjen. Om Nina ska ha en chans att överleva vintern måste han försvinna. På balkongen bredvid Ninas finns Onni. Genom ett litet hål i betongen spirar en hemlig kontakt som snabbt utvecklas till en nära vänskap.

Humor och dödligt allvar, jaguarer, brorsor, hundar och det stora världsalltet. Ulf Starks författarskap täcker in hela livet. I den här fantastiska sagosamlingen kan du njuta av Ulf Starks mest älskade bilderboksberättelser.