Bonnier Carlsen, 2021-08-23

Foto: Bruno Wegelius

Jakob Wegelius prisas för trilogin om Sally Jones

Jakob Wegelius belönas med Nils Holgersson-plaketten 2021 för bästa barn- eller ungdomsbok för trilogin om Sally Jones. Priset delas ut vid en ceremoni i början av november.

Juryns motivering:

Trilogin om Sally Jones belönas med Nils Holgersson-plaketten då den ger oss ett episkt äventyr där vi får följa med på resor runt världens hav. Den bitvis mörka berättelsen vägs upp av Sally Jones ärliga och trofasta personlighet. Hon lockar fram sidor hos karaktärerna de själva inte är medvetna om, det ljusa hos både skurkar och prinsar. Att låta en gorilla iaktta och berätta historien är genial. Ett annat element som sticker ut är kärleken till kroppsarbetet och hantverket. Wegelius lyckas på ett osedvanligt begåvat sätt måla upp bilder av de miljöer som legenden tar oss genom. Tidstypiska detaljer ger doft, färg och smak. Nostalgiskt men utan att förhärliga. Wegelius egna illustrationer tillför därutöver ytterligare en dimension till denna vackra berättelse om vänskap och mod.

Om Jakob Wegelius

Jakob Wegelius är en mångsidig barnboksskapare som både skriver, illustrerar och formger sina berättelser. Hans böcker har läsare världen över och han har förutom dubbla Augustpris mottagit utmärkelser så som Deutscher Jugendliteraturpreis, ALA Batchelder Award (för bästa översatta barn- och ungdomsbok i USA 2018) och Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur. Han debuterade som Konstfackselev med Spionerna i Oreborg 1994 som kom som nyutgåva 2019. I juni kommer även en nyutgåva av Herr Balders hemlighet från 1995. Jakob Wegelius är född 1966 i Göteborg och bor sedan flera år i Småland.

Om Nils Holgersson-plaketten

Priset instiftades 1950 och delas ut årligen till författaren av föregående års bästa barn- eller ungdomsbok. Nils Holgersson-plaketten är ett av de nio priser som ingår i Sveriges biblioteks utmärkelser. Prissumman är på 25 000 kronor. I priset ingår även en skulptur i glas designad av Ammy Olofsson och Erika Kristofersson Bredberg. Bland tidigare mottagare  finns bland andra Tove Jansson, Ulf Stark

Böckerna

Den falska rosen

Mördarens apa

Legenden om Sally Jones

Jakob Wegelius: ”Det säger mycket om en människa hur hon behandlar djur”