Bonnier Carlsen, 2020-11-13

Foto: Lena Sjöberg

Jakob Wegelius tilldelas Astrid Lindgren-priset 2020

Författaren Jakob Wegelius får Astrid Lindgren-priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen.

Juryns motivering lyder:

Med gränslös fantasi och berättarkraft skriver och illustrerar Jakob Wegelius fram ett eget universum från en tid då världen fortfarande var stor och okänd. Lissabons dimmiga hamnkvarter är äventyrens nav och utgångspunkt, ut över de stora oceanerna, en maharadjas hov till Glasgows undre värld. Det handlar om hopp och sorg, vänskap och lojalitet, förräderi och svek. Här finns en omsorg om detaljer i såväl ord som bild, stämningar, miljöer och personer tecknas levande och med sällsam närvarokänsla. Det är inget mindre en pånyttfödelse och förnyelse av den klassiska äventyrsromanen.

Om Jacob Wegelius

Jakob Wegelius är född 1966 i Göteborg, men bor och verkar i Mörtfors i östra Småland sedan många år. Han debuterade 1994 med Spionerna i Oreborg och har sedan dess skrivit ett stort antal prisbelönta och uppmärksammade böcker, främst för barn. Wegelius är utbildad på Konstfack och hans berättelser är detaljrikt illustrerade och formgivna av honom själv. Hans böcker är översatta och utgivna på över tjugo språk.

Jakob Wegelius har tidigare bl.a. belönats med Augustpriset för Legenden om Sally Jones 2008 och Mördarens apa 2014, Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur 2015 och Deutscher Jugendliteraturpreis 2017 för Mördarens apa. Senast belönad med Kulla Gulla-priset 2020 för Den falska rosen.

Om Astrid Lindgren-priset

Astrid Lindgren-priset instiftades av Rabén & Sjögren den 14 november 1967 på Astrids 60-årsdag. Priset har sedan dess delats ut årligen för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. Sedan 2017 delas priset ut tillsammans med Astrid Lindgren AB och prissumman är på 100 000 kronor.

Juryn för Astrid Lindgren-priset består av Karin Nyman och Annika Lindgren från Astrid Lindgren AB samt Cecilia Knutsson, publicistisk chef textbok och Ann Sköld, förlagschef på Rabén & Sjögren.