Bonnier Carlsen, 2020-05-25

Foto: Bruno Wegelius

Jakob Wegelius tilldelas Kulla Gulla-priset 2020

Jakob Wegelius belönas med Kulla Gulla-priset 2020 för sitt författarskap. Priset delas ut av Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms Författarfond och är på 89 000 kronor.

Motiveringen

Med sina böcker skapar Jakob Wegelius olika världar där tillvaron hela tiden förändras och kastas om. Den litterära geografin kan vara rotad i fantasin eller på världskartan, men förmågan att mana fram en specifik atmosfär genom platser, miljöer och personer är alltid lika hisnande. Wegelius är lika hemmastadd i djungeln som i skumma stadsmiljöer med ruffiga hamnkvarter och dimmiga kajer. Tillhåll för banditer och skurkar skildras lika sakkunnigt som en instrumentmakares verkstad, olika typer av skeppskonstruktioner och heta maskinrum.

Berättelsen om gorillan Sally Jones och hennes växlingsrika liv på land och till havs tar sin början i Legenden om Sally Jones (2008), en egen typ av serieroman, och fortsätter med de överdådigt myllrande äventyrsromanerna Mördarens apa (2014) och Den falska rosen (2020). Trilogin om Sally Jones överstiger 1200 sidor och liknar inget annat i svensk barn- och ungdomslitteratur. Den utforskar gränserna mellan djur och människa, språk och tanke, våld och utsatthet. Den handlar om lojalitet, vänskap och kärlek på liv och död och lämnar läsaren ingen ro förrän berättelsen är förd till sitt slut.

”Var beredd på att Ni kommer att få läsa saker som Ni sedan kanske önskar att Ni aldrig hade fått reda på”, skriver Sally Jones i början av Den falska rosen. Att ge sig in i Jakob Wegelius romanvärldar är ett äventyr.

Om den falska rosen

Den falska rosen handlar om fartyget Hudson Queens gåtfulla historia. Sökandet efter sanningen leder skutans besättning – maskinisten Sally Jones och skepparen Henry Koskela – till Skottland och staden Glasgows undre värld. Där tar deras resa en ödesdiger vändning. För Sally Jones står till slut själva livet på spel.

Om Jakob Wegelius

Jakob Wegelius är en mångsidig barnboksskapare som både skriver, illustrerar och formger sina berättelser. Hans böcker har läsare världen över och han har förutom dubbla Augustpris mottagit utmärkelser så som Deutscher Jugendliteraturpreis, ALA Batchelder Award (för bästa översatta barn- och ungdomsbok i USA 2018) och Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur. Han debuterade som Konstfackselev med Spionerna i Oreborg 1994 som kom som nyutgåva 2019. I juni kommer även en nyutgåva av Herr Balders hemlighet från 1995. Jakob Wegelius är född 1966 i Göteborg och bor sedan flera år i Småland.