Bonnier Carlsen, 2020-04-01

Foto: Stefan Tell

Jason Diakité och Matilda Westerman ger ut bok om barnkonventionen

Jason Diakité och Matilda Westerman kommer i höst ut med "Du har rätt!" en handbok om de rättigheter som alla under 18 år har enligt barnkonventionen som sedan januari i år är svensk lag. 

Boken innehåller berättelser, konkreta råd och frågeställningar som på olika sätt belyser värdet av att behandla varandra rättvist och jämlikt. Berättelserna berör allt från rasism, elevrådsengagemang, maktperspektiv, klass och föräldrar som lägger näsan i blöt. Boken är rikt illustrerad av Andrea Pippins. Utgivningsdag är 8 september 2020.

Matilda Westerman:

– Idén till boken fick jag i somras när jag funderade på det här med att barnkonventionen skulle bli lag i Sverige. Det känns viktigare än någonsin att skriva en bok som kan bidra till att barn och unga vet att de faktiskt har en massa rättigheter, som vi vuxna är skyldiga att tillgodose. Det är inte bara lösa floskler, utan nu hård lagstiftning. Boken är full med både Jasons och mina berättelser om de olika artiklarna i barnkonventionen, tips och råd baserade på saker vi gjorde när vi var yngre och vad du som ung idag kan tänka på om du vill ha förändring.

Jason Diakité:

– Jag tyckte att det var en kul och viktig idé och projekt! Men jag trodde nog faktiskt aldrig att vi skulle genomföra den. Fast eftersom jag känner Matilda, borde jag vetat bättre. Att när idén väl fanns och vi båda hade jackat i den, då skulle den bli av. Det känns riktigt kul att få skriva för barn om deras rättigheter. Det är frågor jag själv funderat mycket på. 

Jason, Andrea och Matilda. Foto: Stefan Tell

Matilda Westerman

Matilda Westerman har arbetat som stabschef på Utbildningsdepartementet och gick redan som sjuåring med i sitt första elevråd. Under flera år satt hon i BRIS förbundsstyrelse. 2018 debuterade hon med boken Så funkar Sverige.

Jason Diakité

Jason Diakité har tagit emot pris för sitt engagemang mot främlingsfientlighet, och i över tjugo år skrivit samhällskommenterande musik under sitt artistnamn Timbuktu. Han har tidigare gett ut En droppe midnatt på Albert Bonniers förlag.

Andrea Pippins

Andrea Pippins har illustrerat både egna och andras böcker, bl a I Love My Hair och Young Gifted and Black. Andrea har nämnts i  O. The Oprah Magazine och hon har även samarbetat med The New York Times, Lincoln Center och The National Museum of African American History and Culture (NMAAHC). Andreas passion är att skapa bilder som är tilltalande att se på och som även lyfter de frågor som är viktiga för henne.