Bonnier Carlsen, 2020-11-13

Foto: Stefan Tell

Jason Diakité tilldelas Anders Carlbergs hederspris Årets påverkare

Fryshuset tilldelar artisten, författaren och människorättskämpen Jason Diakité Anders Carlbergs hederspris Årets påverkare.

Juryns motivering:

Årets pristagare belönas för sin mångåriga kamp för mänskliga rättigheter. Att vara en offentlig person betyder ett självvalt och självklart ansvar för pristagaren. Likaså att använda sin plattform för att stötta tusentals andra som annars inte kommer till tals. Genom sitt arbete och att genom att vara den förebild han är, påverkar och lyfter årets pristagare såväl barn och unga som vuxna, och visar värdet av att stå upp för sig själv och sina rättigheter... som människa.

I en samtid där kändisskap mångt och mycket kännetecknas av ytlighet och flyktighet är det extra viktigt med artister och förebilder som årets pristagare. Hans outtröttliga kamp mot rasism och för allas lika värde stärker och inspirerar många. I sin självbiografiska bok ”En droppe midnatt” utforskar han sina rötter, och som medförfattare till boken ”Du har rätt!” synliggör och begripliggör han barns rättigheter.

Hur känns det att ha utsetts till årets påverkare?

– Oväntat men väldigt kul. Vilken ära att förknippas med Anders Carlbergs namn och med Fryshuset, säger Jason Daikité.

Vad tycker du att du har för ansvar som offentlig person i att lyfta viktiga frågor?

– Jag har ett personligt ansvar att vara sann mot mig själv. Det innebär att skriva och uttrycka grejer som jag faktiskt tror på. Vi artister är ju inte som folkvalda politiker. Att vara ärlig med mig själv och medmänsklig i mitt uttryck är viktigt för mig. Jag har aldrig varit engagerad i organiserad antirasism, jag är ju artist. Jag försöker befria mig från känslan att jag måste skriva om vissa ämnen, utan vill kunna hitta och tillåta mig att känna glädje. Det ger mig energi, och nu är det viktigare än på länge.

Om priset

Fryshusets grundare Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla Anders Carlbergs minne skapades en minnesfond. 2016 valde Fryshuset att aktivera minnesfonden, genom att för första gången dela ut ett stipendium och hederspriser till personer som verkat i Anders Carlbergs anda. Hederspriset Årets Påverkare tilldelas en offentlig person som har använt sin röst i det offentliga rummet för att göra skillnad, och ge en röst åt alla som kanske inte annars kommer till tals.