Bonnier Carlsen, 2022-02-25

Foto: Caroline Aflalo

Johan Brosow fångar världen ur myrperspektiv

"Jag vill väcka både nyfikenhet och respekt för naturen, för det som pågår runtomkring oss", säger naturnörden Johan Brosow. Han bjuder på fascinerande fakta och förtrollande läsning med den nya boken Myror. Här får vi upptäcka de små krypen utifrån ett nytt perspektiv. Det är en helt enkelt underbar bok för våra unga naturälskare.

Johan illustrerar närgånget hur myror ser ut och berättar medryckande om hur de funkar och hur de lever i sina myllrande samhällen. De använder dofter när de ska kommunicera och är riktiga gottegrisar (vem är inte det?). Och visste du att skogsmyror har ett hemligt vapen – de kan skjuta ut gift för att försvara sig.

Johan Brosow, formgivare och illustratör, debuterar med Myror som bilderboksförfattare. Hans budskap är: ut i skogen och njut av naturen och upptäck flitens djur på riktigt nära håll. Vi har fått tillfälle att ställa några frågor till Johan. Här berättar han om sig själv och om varför han har skrivit om myror.

Provläs ur boken

Foto: Caroline Aflalo

Vem är Johan Brosow?

Jag ser mig själv lite som en förvuxen sjuåring. Jag är barnsligt nyfiken, fortfarande den där som frågar "varför då?" i fem led. Jag gör samma sak nu som när jag var barn: ritar nästan hela tiden. Vid köksbordet, i sängen, när jag ser på film, när jag sitter i möten…  I vuxna sammanhang kan det nästan vara lite pinsamt, trots att jag behöver göra det för att orka koncentrera mig. Men jag häckar mest i en stuga på landet och där behöver en inte vara så brydd. Lite som Gubben Pettson.

Hur uppkom idén till boken?

Jag vill väcka både nyfikenhet och respekt för naturen, för det som pågår runtomkring oss. Myror finns ju verkligen nästan överallt och påverkar sin, och därmed vår, värld massor. Boken började som ett par illustrationer där jag försökte fånga världen ur ett myrperspektiv. Jag undrade om det var möjligt att skapa sympati för djur som skiljer sig så mycket från oss utan att förmänskliga dem.

Vad vill du förmedla med boken?

Förhoppningen är att all fakta i boken väcker nyfikenhet snarare än stillar den! Barn är ju redan nyfikna och har nära till fascinationen och jag hoppas att de ska känna att kunskap, snarare än att besvara och sätta punkt för en fråga, kan ge mer att vara nyfiken på och upptäcka.

Det var också viktigt att det skulle vara tillgängligt. Att myror finns överallt och inte bara "ute i naturen" gör dem lätta att observera även för barn som inte har förutsättningar att komma ut i skogen.

Var hittar du inspiration till ditt arbete?

Sådant jag själv inte vet, eller undrar över är bra startpunkter. Vad är grejen med en myrstack egentligen? Varför lägger skogsmyror så mycket energi, det måste vara miljontals arbetstimmar, på att bygga dem? Hur ser de ut på insidan? Sen handlar det om att dokumentera sina efterforskningar på ett bra sätt bara. Visuellt har japanska träsnitt satt stort avtryck. De är ofta enkla och tydliga utan att göra avkall på det suggestiva och det levande.

Vad är den roligaste fakta om Myror?

Hmm, svår fråga! Egentligen är det frågorna och vad en inte vet som är mest intressant tycker jag. Men något som är både fakta och oklart är hur vissa superkolonier fungerar. De består av flera myrfamiljer eller samhällen och kan täcka flera kvadratkilometer. Myror är ju annars ganska aggressiva mot alla som inte tillhör familjen, men i superkolonierna samarbetar de trots att de inte är särskilt nära släkt.