Bonnier Carlsen, 2023-09-01

Foto: Sofia Eckerblad

Johanna Mo: "Det jag vill skildra är hur förlusten av en förälder kan upplevas som en förlust av båda."

Spänningsförfattaren Johanna Mo är känd för den populära serien Ölandsbrotten. Nu har hon skrivit en hisnande bladvändare om parallella världar, klimatkris och nordisk mytologi. Det döende trädet är första delen i serien Lodurs skugga. Serien riktar sig till läsare 9–12 år. Här berättar om varför hon valt att skriva för yngre läsare.

Du har ju tidigare haft stora framgångar som deckarförfattare. Hur kommer det sig att du valt att skriva en bok för yngre läsare?

– Jag har nog alltid velat skriva för barn, för den jag själv var när jag var liten. Böcker betydde så otroligt mycket för mig när jag växte upp. Den här boken har skvalpat runt i huvudet så länge att jag inte minns hur den började, men jag tror att det var med själva världen. En fornnordisk, apokalyptisk värld där Ragnarök inletts men gått fel. Nanna kom efter det. Tjejen från vår värld som kastas till den här andra världen. Hon har nyligen förlorat sin mamma, och det jag vill skildra är hur förlusten av en förälder kan upplevas som en förlust av båda.

Foto: Sofia Eckerblad

Vad läste du själv när du var barn?

– Allt! Jag var med i en bokklubb och fick ungdomsböcker hemskickade. Valde jag själv blev det bland annat Narnia och Astrid Lindgren – de av hennes böcker som är fantasy. I tioårsåldern började jag gå till biblioteket själv och då blev det mycket Stephen King och Agatha Christie. Men jag har alltid läst mycket fantasy. Jag älskar att sugas in i och upptäcka nya världar.

Ett av bokens huvudsakliga teman är klimatkrisen. Hur kommer det sig att du valde att involvera det i berättelsen?

– För att jag tycker att det är en viktig fråga, och för att det passade så bra in i hur berättelsens båda världar påverkar varandra. Nannas värld riskerar att brinna upp, medans den andra världen håller på att frysa till is.

Är den öländska miljön närvarande på samma sätt som i dina tidigare böcker?

– Nanna i boken bor i Grönhögen på Öland, och det är när hon åker till fornborgen Eketorp som hon hamnar i den andra världen. Alvaret finns med en hel del, men det är en betydligt läskigare plats än i vår värld.

Om det döende trädet

När Nannas mamma dör i början av sommarlovet rasar tillvaron. För att få tänka på annat följer hon med bästa vännen Lilly till fornborgen Eketorp. Platsen betyder mycket för Nanna – hennes mamma älskade att vara här. Men den här gången blir allting annorlunda. Plötsligt försvinner allt runt Nanna och hon vaknar på ett främmande Eketorp. Marken är täckt av snö och människorna bär gammaldags kläder. Snart tvingas hon i väg på ett livsfarligt uppdrag för att rädda det döende trädet och stoppa ett nytt Ragnarök.

Om Johanna Mo

Johanna Mo är född 1976 och uppvuxen i Kalmar men bor numera i Stockholm. Hon väver skickligt invecklade intriger utan att någonsin glömma sina karaktärers själsliv och utveckling. Med Ölandsbrotten tar hon sitt vinnande spänningsrecept till det karga sommarparadiset Öland. Serien finns i fyra delar om polisutredare Hanna Duncker och inleddes med Nattsångaren (2020). Därefter kom Skuggliljan (2021), Mittlandet (2022) och Darrgräset (2023).