Bonnier Carlsen, 2023-06-30

Foto: Stefan Tell

Johanna Strömqvist: "Jag är ett stort fan av den gamla tv-serien Buffy"

Kliv in i ett Stockholm, befolkat av demoner, häxor och tentakelmonster. I Johanna Strömqvists rasande spännande urbana fantasyskildring Helvetets portar följer vi Lillys och Vincents färd genom en vinterruggig huvudstad. Boken är den första i den nya serien Silver & Stål.

En flykt från ondskefulla varelser

Jag har lovat mamma att aldrig prata med någon från polisen eller socialen. Jag får inte ens hälsa på skolkuratorn. Ingen får ana vem mamma egentligen är. Att vi tillhör en magisk värld där vanliga regler inte gäller.

Lillys mamma är inte vem som helst. Hon är en häxa. Så vad ska Lilly göra när mamma plötsligt försvinner? Den enda som förstår är den konstiga grannen Vincent, för hans mamma är också borta. Nu måste de hjälpas åt, och fienden finns överallt.

Författare med smak för hårdrock

Johanna Strömqvist är redaktör och författare och har bland annat skrivit ungdomsböcker samt serien I monstrens rike. Hon är bosatt i Stockholm ch gillar att läsa tjocka böcker och att lyssna på hårdrock.

Här berättar Johanna själv om sin nya serie.

Vad inspirerade dig när du skrev den här nya spännande serien?

Jag är ett stort fan av den gamla tv-serien Buffy och vampyrerna och hämtar ofta inspiration därifrån. En annan viktig inspiration var Pax-böckerna av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson. Jag älskar den serien, och själva idén om barn och ungdomar som måste slåss mot övermäktiga, magiska väsen tröttnar man ju inte på!

Foto: Stefan Tell

Vad och vilka är det man ser på det vackra omslaget?

Det är den fantastiska illustratören Johan Idesjö som har gjort omslaget – han är ett geni! Här ser vi huvudpersonerna Lilly och Vincent, som bor grannar men aldrig varit särskilt bra vänner. Inte förrän deras mammor försvinner och de tvingas samarbeta ...

Varför ville du skriva en serie i Stockholmsmiljö?

Jag gillar själv att läsa böcker som handlar om vår värld, men med övernaturliga inslag. Därför ville jag gärna ha en realistisk miljö. Eftersom jag bor i Stockholm blev det naturligt att använda miljöer som jag känner till. Nästan alla platser i boken finns på riktigt.

Du älskar själv att läsa om spänning och övernaturliga väsen – vilka kommer att gilla serien om Silver & Stål?

Jag hoppas att de som gillar fartfyllda historier med en del skräck och mycket spänning kommer att tycka om Silver & Stål! Det ska inte vara tråkigt att läsa.