Julia Groth: ”Kanske blir det barnet som berättar för den vuxna vad som händer”
Julia Groth är illustratören, mönsterskaparen och barnboksförfattaren som senast gett ut den stilsäkra bilderboken En noshörning som husdjur. Nu är hon aktuell med en berättelse om ett litet ägg på vift och om en hönsmammas kärleksfulla oro och omsorg. Var är mitt ägg? är en bilderbok i ordets bokstavligaste bemärkelse. Här berättar Julia om sin nya bok, vilka tekniker och material hon använt och om sina framtidsdrömmar.
Här finns ingen text alls! Berätta hur du tänkte!
Det var helt enkelt så att bilderna kom först till mig. Jag provade att sätta ord till, men märkte att det inte behövdes. Man ser ändå vad som händer. Utan mina ord får också läsaren själv vara med och skapa berättelsen. Kanske blir det barnet som berättar för den vuxne vad som händer?
Hur har du arbetat fram bilderna och berättelsen?
Jag visste redan från början att ljus och mörker var viktigt. Hela boken är en genomskärning ner i jorden och man får se två parallella berättelser. Äggets bekymmerslösa vandring genom underjordiska tunnlar parat med hönsmammans allt mer desperata sökande ovan jord. Jag skissade på boken under sommaren och blev inspirerad av allt som växer runt omkring. Det kändes naturligt att försöka skapa en vacker inramning med olika växter på varje uppslag.
Vilken teknik och vilka material har du använt?
Jag har skrapat fram bilderna genom lager av oljepastell. Jag ville hitta den där härliga grafiska kontrasten mellan ljus och mörker, och kom att tänka på en teknik jag fick prova när jag var liten. På förskolan fick vi göra fyrverkeriteckningar genom att först måla ett färgglatt lager med kladdkritdor, täcka det med svart, och sen skrapa fram fyrverkerierna så att det färgglada kom fram. Bilderna i boken som skapats med den här tekniken påminner lite om ett träsnitt, fast kladdigare. Det passar temat. Det blir en härligt jordig känsla när det kladdar lite. Jag gjorde bilderna väldigt stora, för att det skulle vara lättare att skrapa fram detaljerna. Originalen är ungefär 6 gånger så stora som uppslagen i boken.
Vilka inspirationskällor har du i bilderboksvärlden?
Till den här boken finns det två tydliga inspirationskällor. En är Varför vill du inte blomma? av Katarína Macurová, som handlar om en odlare som misslyckas med att odla en ros, utan att förstå att det i själva verket är en morot som föder en hel kaninfamilj. Jag lånade det temat i ett av mina uppslag där man ser morötter hänga som stalaktiter i taket på den underjordiska tunneln och kaniner som festar med kniv och gaffel. Den andra inspirationen kommer från Rotbarnet av Kitty Crowther. Där finns många spännande underjordiska gömmor under jord, starka kontraster och fantastisk flora.
Andra inspirationskällor?
Naturen, grafik och tapeter.
Har du något drömprojekt?
Var är mitt ägg? har varit lite av ett drömprojekt för mig. Tänk att få skapa med händerna i en långsam process och ta fram en berättelse som någon annan tror på så pass mycket att man vill ge ut den. Jag vill fortsätta med det. Göra fler böcker. Testa fler tekniker. En annan dröm vore om hönan och ägget fick liv i en animation. Ett långsamt svepande panorama till vacker musik. Tänk om nån ville göra det med mig?
Om Julia
Julia Groth är barnboksförfattare, illustratör och inredningsarkitekt, uppvuxen i Söderhamn och idag bosatt i Järvsö i hjärtat av Hälsingland. Med en master i design från HDK i Göteborg och studier i arkitektur och grafik i bagaget förmedlar hon form med en stark berättarglädje.
Sedan debuten 2019 med den finstämt skildrade Lilla grodan, morfar och döden har Julia skapat färgstarka och fantasifulla bilderböcker där djur, humor och lekfullhet ofta får ta plats. Hennes illustrationer kännetecknas av noggrant utvalda färgpaletter och en stil som lockar både barn och vuxna att dröja sig kvar på varje uppslag.
Julia inspireras av mönster, något som märks inte bara i hennes bilderböcker utan också i hennes arbete som inredningsarkitekt. Hon har formgivit mönster för allt från offentliga rum till heminredning.
På förlaget Bonnier Carlsen har hon tidigare gett ut bilderboken En noshörning som husdjur – en berättelse med samma sprudlande fantasi och varm ton som blivit hennes signum.