Bonnier Carlsen, 2020-04-02

Foto: Juha Törmälä

Karin Erlandsson nomineras till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020

Karin Erlandsson nomineras till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020 för Segraren– den fjärde och avslutande delen i serien Legenden om ögonstenen. Prismottagaren offentliggörs under Nordiska rådets prisceremoni i Reykjavik den 27 oktober 2020.

Motiveringen lyder:

”Författaren har skapat en unik berättelse för barn med nästan enbart kvinnliga karaktärer. Hon använder sig av klassiska motsatspar för att bygga upp sin sagovärld. Land möter hav, bergets egenskaper jämförs med trä, vitt kontrasteras mot svart och de vuxnas traditionella kunskaper ställs mot barnens nya tankar och erfarenheter. Läsaren får vandra under en himmel med nya spännande stjärnbilder och känna kryddiga dofter av kanelkastanjer med smör, grillad pygmédront och honungsströmming. Huvudkaraktären Miranda och hennes följeslagare Syrsa har båda förlorat en arm under pärlfiske men funktionshindret är inget de låter sig bromsas av under äventyret. Författaren lyfter fram att alla är olika men alla behövs, men även att man bör använda och utveckla den särskilda begåvning man har fått. Längtan eller beroende är den tematik som driver berättelsen framåt. Det är stundtals en väldigt mörk berättelse där föräldrar lämnar och glömmer sina barn till följd av sitt begär efter ögonstenen. Som läsare väntar man på en försoning med föräldrarna som aldrig kommer. Istället är det barnen som får axla ansvaret för att ställa saker till rätta i världen i sann Greta Thunberg-anda. Det är en modern och tidvis grym saga med traditionella influenser från flera av litteraturhistoriens största såsom Astrid Lindgren och J.R.R. Tolkien.”

Om Karin Erlandsson

Karin Erlandsson är bosatt i Mariehamn med sin man och barn. Hon har tidigare jobbat som kulturredaktör på tidningen Nya Åland. Det är egentligen inte så stor skillnad på att skriva om verkliga människor eller fiktiva, tycker hon.

Med barn- och ungdomsromanen Pärlfiskaren (2017) vann hon Schildts och Söderströms tävling ”Berättelsen är bäst” samt Runeberg junior-priset 2018. Samma år nominerades även boken till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Pärlfiskaren är den första delen i succén Legenden om ögonstenen, en serie som fortsätter med böckerna Fågeltämjaren, Bergsklättraren och avslutas med Segraren. Innan Legenden om ögonstenen har hon bland annat skrivit Minkriket(2014) som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Hon har även skrivit deckarna Missdåd (2016) och Pojken (2018).