Bonnier Carlsen, 2023-09-13

Foto: Stefan Tell

Karin Herou: "Livet består av kontraster och alla känslor är tillåtna"

Karin Herou är frilansjournalist med en bred bakgrund inom både tidningsvärlden och tv, bla på Aftonbladet och TV4. Timglaset, med illustrationer av Moa Graaf, är hennes första skönlitterära berättelse. I centrum står den cancersjuka flickan Alba.

Här berättar Karin om boken och skrivprocessen.

Hur fick du den här bokidén, började det hela?

Timglaset handlar om Alba, som är svårt sjuk i cancer, och allt började med hennes namn.  Det betyder gryning på italienska och jag ville skriva en berättelse om mörker – och ljus. I boken hamnar Alba i Parentesen, som är en plats mellan liv och död. Där träffar hon Noor, vars namn också betyder ljus, på arabiska. Namnens betydelse bär historien och skapar en riktning framåt för dem.

Foto: Stefan Tell

Du skriver om en cancersjuk flicka. Men boken innehåller också mycket humor. Har det varit svårt att balansera det svåra med det komiska?

– Jag tror att vi måste kunna prata – och skriva – om allt. Men när det gäller svåra ämnen behöver stämningen stundtals filas ner med värme, vänskap, kärlek och humor, men utan att förringa det mörka. Livet består av kontraster och alla känslor är tillåtna.

Du är journalist och skriver massor med texter till vardags. På vilket sätt har skrivandet av "Timglaset" varit annorlunda?

– Jag har bara svepts med av Albas historia och det har varit en fröjd att skriva fritt. Att förlora sig i en berättelse, i karaktärer och dialoger är väldigt rofyllt och timmarna har flugit iväg under skrivprocessen.

– I vanliga fall jobbar jag efter tajta deadlines högst en vecka bort, men i bokbranschen gäller helt andra tidsramar. Det har varit väldigt lyxigt att få jobba med samma text under så lång tid.

Vem vänder du dig till med den här boken?

– Jag hoppas att Timglaset hittar rätt. Det är en klurig bok om frågor som ingen har svar på. Vi vet inte vad som händer efter döden. Däremot vet vi att alla har ett timglas med tid – och att vi ska tillvara på den tiden.

Du skriver också på en ny bokserie, Livet enligt Liv. Berätta!

– Den handlar inte om döden, utan om Liv. Hon är en tjej på 9 snurriga jordsnurr som har trubbel med dagböcker, en sur fröken och en störig syrra. Det är mycket humor, igenkänning, knasigheter och lite kärlek såklart. Jag har väldigt roligt när jag skriver och hoppas att läsaren kommer känna samma sak.