Bonnier Carlsen, 2024-06-04

Foto: Stefan Tell

Karin Herou: "Livet enligt Liv är feelgood för unga"

Kärlekskarusellen är första boken i Karin Herous nya serie Livet enligt Liv. Hon är en tjej på 9 snurriga jordsnurr som har trubbel med dagböcker, en sur fröken och en störig syrra – Gnällinor. Man skrattar högt när man läser om Liv och livets alla utmaningar. Vi har pratat med Karin om den nya serien.

Hej Karin, har du också haft kul när du skrev?

Ja, jag älskar Gnällinors galna upptåg och hur hon ständigt lyckas sabba Livs liv. Hon nosar upp hemligheter som en blodhund och förstår inte vidden av att basunera ut dem. Lägg till en pinsam pappa som drömmer om att bli klassförälder, en mamma som är besatt av väder, och dessutom en nypa kärlek och en dos vänskap – och där har du Livet enligt Liv.

Storasyster Liv och lillasyster Gnällinor har en ständig dragkamp i boken. Hur har det varit att skildra syskonrelationer?

Foto: Stefan Tell

Relationen med våra syskon är ofta den längsta vi har i livet. Det är tacksamt att skildra eftersom många har ett förhållande till det. Kanske har du ett störigt småsyskon? Eller en tråkig storasyster som alltid följer reglerna? Placeringen i syskonskaran påverkar oss och forskning visar att småsyskon ofta tar fler risker, och till exempel hoppar fallskärm i större utsträckning. Karaktären Gnällinor är en klockren fallskärmshoppare, som inte skulle tänka en sekund på säkerhet innan hon kastade sig ut.

Allt drama man upplever i lågstadiet är så på pricken fångat. Lappar, blickar, pinsamheter. Hur nära ytan ligger din inre 8-åring?

Haha, rätt nära! Jag skulle utan tvekan hellre vara 8, kär i Eddie och gå på Ormkärrsskolan igen. Det var tider det. Och min lärare var inte lika sur som Sur-sanna! Men spoiler alert, i nästa bok händer något som får Sur-sanna att mjukna…

Hur har du arbetat dig fram till tonen i den här berättelsen?

Jag ville ha många listor, mycket trubbel, pinsamheter som känns – och problem som går att lösa. Livet enligt Liv är feelgood för unga och Livs röst var lätt att hitta. Jag har tre barn och bara genom att prata med dem, och deras kompisar, får jag mängder av uppslag. Om jag snott konversationer från barnens vardag rakt av? Ja!

Har du unga testläsare som guidar dig i skrivprocessen?

Japp, en drös. Mina barn läser alltid och vissa av barnens kompisar får inte gå hem utan ett manus under armen.

Kärlekskarusellen

En katastrof har inträffat! När lillasyster Gnällinor tjuvläser Livs dagbok är hemligheten i fara. Nu måste Liv göra allt för att lyckas behålla sin bästis och undvika kärlekstrubbel. Men det blir bara värre. När Samir frågar chans införs lapp- förbud i klassen – och allt är Livs fel. Och varför pratar Liv bara om saltgurkor på skoldiscot?

Kärlekskarusellen är den första boken i seren Livet enlig Liv.