Bonnier Carlsen, 2023-05-22

Foto: Stefan Tell

Katja Tydén: "Han är ju lite lillgammal och det var jag med!"

Katja Tydén är förlagsredaktör med ett hjärta som klappar för barnböcker. Hon debuterade som författare 2018 och har sedan dess utkommit med ett flertal barnböcker. I den nya boken Alla borde ha en Ruben skriver hon underfundigt om familjelivet och allt vad det innebär. Klara Nordin Stensö kompletterar texten med sina varmt uttrycksfulla illustrationer och vilket resulterar i en härlig högläsningspärla. Vi fick några minuter med Katja och här berättar hon själv om boken.

Ruben är en ganska allvarsam kille med många kloka tankar, hur fick du idén till karaktären?

En hel del från mig själv som barn tror jag. Och från min son. Det är väldigt tacksamt att ha barn i samma ålder som ens karaktärer. En åttaåring sprutar ju ur sig frågor om allt mellan himmel och jord, så det finns mycket att fånga upp och skriva om.

Ruben bor växelvis hos mamma och pappa som många barn gör. Man kan säga att det ger honom olika perspektiv på tillvaron. Var det svårt att skildra?

För mig låg det nära till hands att skriva om det eftersom jag nyligen hade varit igenom en skilsmässa och hade en massa tankar och känslor kring det, liksom mina barn hade. Även den fredligaste skilsmässa är omtumlande. Inte minst för barnen som inte valt det och får finna sig i att flytta runt (för det är ju oftast de som gör det) och att inte ha sina föräldrar på samma plats. Det kan vara tufft, och en process som jag tycker är viktig att skildra.

Foto: Stefan Tell

Rubens morbror Anders verkar vara en fri själ, där får man sova över på balkongen och ha hur kul som helst. Hur påverkar han Ruben?

Ja, Anders skiljer sig från andra vuxna. Han är barnasinnet kvar och har många gemensamma intressen med Ruben. Dessutom är han en trygg extra-vuxen som Ruben kan anförtro sig till och har varit väldigt viktig för Ruben under skilsmässan. Så när Anders ska ut på långresa är det såklart en både tråkig och jobbig förändring för Ruben, som dessutom känner sig rätt färdig med förändringar.

Var du lik Ruben som barn?

Ja, det finns nog en hel del av mig i Ruben. Han är ju lite lillgammal och det var jag med!

Vilken typ av böcker läste du helst när du var i åldern 6-9 år?

Det fick gärna vara dramatiskt och lite sorgligt, som Astrid Lindgrens böcker. Gillade också när det fanns många böcker i en serie som tex Lilla huset på prärien och Trollkarlen från Oz. Jag slukade också B Wahlströms röda ryggar och en mängd hästböcker.

Om Alla borde ha en Ruben

”Ruben, vad säger du, ska vi sova på balkongen?” Anders har hämtat en massa kuddar och filtar och på ett bord står en lykta och lyser. Över hela balkongen slingrar sig en ljusslinga. Det ser ut som en sagovärld. sedan rubens föräldrar skilde sig är allt annorlunda.

Tur då att Anders är som vanligt! Han är Rubens morbror och bästa kompis som älskar kanelbullar och att bygga med lego. Men så berättar Anders att han ska resa iväg och vara borta jättelänge! Hur tråkigt får det bli? Dessutom är det något lurigt med mamma. Har hon en hemlighet? Plötsligt händer det lite väl mycket i Rubens liv …